Koronavirüste Çapraz Bulaşmaya Dikkat!

Bu yıl Koronavirüs salgınının gölgesinde kutlanacak olan Kurban Bayramı’nda sosyal mesafenin yanı sıra, hijyene ve beslenme kurallarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar bayramın Koronavirüs salgını sürecine denk gelmesinden dolayı gıda hijyenine dikkat edilmesi konusunda uyardı. İşte detaylar...

29.07.2020-08:56 - (Son Güncelleme: 29.07.2020-08:31) Koronavirüste Çapraz Bulaşmaya Dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman 'Bayramın Koronavirüs salgını sürecine denk gelmesi sebebi ile bu süreçte gıda hijyenine dikkat etmek her zamankinden daha fazla önem kazanmakta. Aynı zamanda bayramlarda sıkça yapılan ve acil servislerde sonuçlanabilen beslenme hatalarından kaçınmak da son derece önemli' açıklamasında bulundu.

ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT EDİN

Bayramda hem beslenme hataları hem de gıda hijyeni konusunda salgını sürecinde çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Koronavirüs’ün çok önemli bir tehdit olduğu bugünlerde gıda hijyenine son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü, gıdaların üzerindeki mikroorganizmalar çapraz bulaş sonucu vücudumuza geçebiliyor. Örneğin; yıkanmamış domatese dokunduktan sonra ellerinizi yıkamayıp, yemek üzere olduğunuz bir başka yiyeceğe dokunarak bu yiyeceği tükettiğinizde domatesteki mikroorganizmaların çapraz bulaşmasına maruz kalıyorsunuz.

Yapılan çalışmalara göre proteinden zengin ve posadan fakir beslenen kişilerde bağırsaktaki zararlı bakterilerin sayısı artarken yararlı bakterilerin sayısı azalıyor. Bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasından tutun da kilo verememe gibi birçok sağlık sorununa zemin hazırlıyor.

Bayramda bağırsak sağlığınızı korumak için eti her öğün ya da her gün tüketmemeye özen gösterin, öğünlerinizde et yerine sebze ve salataya daha fazla yer açın. Bu sayede posa alımını arttırarak bağırsak sağlığınızı korumuş olursunuz.

ETİ MANGAL ATEŞİNE YAKIN TUTMAK

Toplumumuzda kurban etini mangalda tüketmek adeta bir keyiftir. Fakat bu keyifli ortamlarda mangala koyduğunuz etin ateşe olan mesafesi en az sosyal mesafe kadar önemlidir.

Et mangal ateşine 15-20 cm'den daha yakınsa kanserojen madde oluşma riski artıyor, ayrıca et yağlı ise ateşe damlayan yağların tekrar buharlaşıp ete yapışması da oldukça zararlı etkenlere sahiptir. Bu nedenle mangal yaparken mümkün olduğunca yağsız etleri tercih edin ve iç yağ kullanmayın.

Et ve türevlerinde bulunan doymuş yağlar kanda kolesterolün yükselmesine yol açarken, bu da kalp damar hastalıklarına neden olabiliyor. Bunun aksine zeytinyağı, ceviz, fındık gibi besinlerde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri ise kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Bu sebeple eti sadece kendi yağında pişirin, iç yağlardan eklemeyin, etin yağlı kısımlarını tüketmeyerek kalp damar sağlığınızı koruyun.

BAYRAM BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman 'Bayram ikramlarında ipin ucunu kaçırmanın, fazlaca miktarda tatlı ve et tüketmenin kontrolsüz kilo artışına yol açacağını ve dolayısıyla sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın. Bilimsel çalışmalarda beden kitle indeksi yüksek kişilerin düşük olanlara göre bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğu gösterilmiştir' dedi.

Gün içerisinde et tüketilecekse o gün kahvaltıda meyve yulaf gibi bir alternatifi tercih etmek, yumurta ve peynirden doymuş yağ almanızı engelleyerek günlük doymuş yağ alımınızı dengede tutar.

Sağlık otoriteleri erkeklerin günde 9 çay kaşığından, kadınların ise 6 çay kaşığından daha fazla şeker tüketmemesini öneriyor. Kalp damar sağlığını korumak ve diğer hastalıklardan korunmak için bu uyarılara kulak vermek gereklidir. Kültürümüzde bayram dönemlerinde şekerli yiyecek tüketim miktarının artması kalp damar hastalığı ve diğer problemlere davetiye çıkarıyor. Bu nedenle bu süreçte her gün tatlı tüketmekten kaçının, çok az şekerli sütlü tatlı veya aşırıya kaçmamak şartıyla taze-kuru meyveler tercih edebilirsiniz.

İSHALİ ÖNEMSEMEMEK

Yaz aylarında gıda zehirlenmeleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Açıkta bırakılmış, dolapta muhafaza edilmemiş veya iyi pişirilmemiş etler gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Ayrıca gıda zehirlenmelerinde sıklıkla karşımıza çıkan ishal ve bulantı gibi semptomlar Koronavirüs hastalığında da karşılaşılabilen belirtiler olmasından dolayı bu şikayetleri göz ardı etmeyin.

Bayramda öğün düzeninin değişmesi ile birlikte gaz-hazımsızlık-kabızlık gibi bağırsak problemlerinin ortaya çıkması normaldir. Ayrıca sıcak havalarda terleme ile fazlaca sıvı kaybı da olacağından günlük yeterli su tüketimi çok önem kazanmaktadır. Kg başına 30 ml su tüketimi öneriliyor. Su tüketiminin sadece sudan karşılanması çay, kahve gibi içeceklerin bu hesaba katılmaması gerekir. Ayrıca çay ve kahve gibi içecekler vücuttan su atılımına yol açtığından tüketiminde aşırıya kaçmamak önemlidir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal