Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs salgını tedavisi kapsamında aşılama çalışmaları devam ediyor. 3 farklı aşı seçeneği olan koronavirüs tedavisinde Türkiye’de kendi aşısını üretmeye başladı. Aşılamanın artması koronavirüs salgınını bitirmede büyük önem taşıyor. Son iki haftadır, virüsün üreme hızı ile birlikte testlerin pozitiflik oranı da düştü. Günlük tabloda iyileşenlerin sayısı vakaları geçti. Bu görüntü umutlandırdı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de aşılama uygulaması ağustos ayından bu yana düşmeye başladı. Ağustosta toplam birinci doz aşı sayısı 7 milyon 300 bin, eylülde 5,5 milyon, ekimde ise 1,5 milyona geriledi. İkinci doz ise ağustosta 9 milyon 800 bin, eylülde 7,5 milyon, ekimde 4 milyon olarak gerçekleşti. Haziran ayında toplam 20 milyon dozun üzerinde aşı yapılırken bu rakam ekim ayı ile birlikte 6,5 milyona kadar gerilemiş oldu. Günlük aşı uygulaması da 200 binlerin altına indi. Bu sayı hafta sonları ise 70-80 bin civarında.
AŞILANMAMIŞ ÜÇ MİLYON YAŞLI TEHLİKEDE
Ülkemiz ve Dünya, 2 yıldan beri koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Milyonları tehdit eden bu yeni tip koronavirüs salgını kapsamında tedavi yöntemleri geliştirildi. Türkiye de koronavirüs salgını tedavisi kapsamında aşı çalışmalarını sürdürüyor. Aşılamanın koronavirüs salgını karşısındaki tek çözüm olması her insanın aşı olması gerektiğinin bir göstergesi konumunda. Türkiye’de şu anda 18 yaş üstü nüfusta aşısını yaptırmayan yaklaşık 6,5 milyon kişi var. Üçüncü dozunu yaptırmayan 65 yaş üstü üç milyondan fazla kişi de büyük risk altında. Toplam nüfusta aşı sürecini tamamlayanların oranı yüzde 58. Bu oran 18 yaş üstü nüfusta yüzde 78’i aşmış durumda. Uzmanlara göre toplam nüfusta aşısını tamamlayanların oranı yüzde 80’i aşmadığı müddetçe salgını kontrol altına almak mümkün değil. Eğer aşılama bu hızla giderse yüzde 80’i en iyi ihtimalle üç ayda aşabileceğimizi belirten uzmanlar ‘Birleşik Krallık’ta vakalar Türkiye’den yüzde 60 daha fazla ancak ölümler yüzde 80 daha az. Çünkü İngiltere’de tam doz aşılama oranı bizden fazla. Rusya’da ise iki doz aşı olmuş kişilerin nüfus içinde oranı yüzde 30’lar civarında. Bu sebeple Rusya’da vakalar az olsa da koronavirüsünden ölenlerin sayısı Türkiye’nin üç katı. Delta varyantı sonrası Japonya’da en yüksek günlük vaka sayıları görüldü. Toplam nüfusunun yüzde 70’i tam aşılanan 125 milyonluk ülkede, günlük vaka sayısı 25 binlerden 200 civarına düştü’ diye konuştu.
KORONAVİRÜSÜNDE POZİTİF SAYI ORANI DÜŞTÜ
Koronavirüs salgınında aşılanma en önemli hatta tek çözüm yolu. Virüsün evrim geçirdiğini göz önünde bulunduracak olursak aşı olmadan virüsün yok edilmesi mümkün gibi durmuyor. Aşılanma artıkça virüsün yayılma hızı ve etkisi gittikçe azalacak. Türkiye’de aşı olmayan insanların sayısı ciddi seviyeler bu da koronavirüsüne yakalanan insanların ölme riskini arttırıyor. Uzmanlar, bu olumsuz tabloya rağmen salgının seyrinin de değiştiğini söyledi. Sağlık uzmanları, ‘Aşılama yavaşta olsa ilerliyor. Özellikle son iki haftadır vakalarda düşüş yaşanıyor. Virüsün üreme hızı, ağustostan bu yana en düşük seviyede. Testlerin pozitiflik oranı yüzde 6 ve 7 arasında bir değerde seyrediyor. Bu oran da eylül başından beri en düşük değere indi’ dedi. Öte yandan 20 Ekim’den bu yana günlük iyileşen sayısı günlük vakadan yüksek çıkmaya başladı. Bundan dolayı da aktif vaka sayısı 500 binin üzerindeki sayılardan 470 binlere kadar geriledi.