Koronavirüsün etkileri giderek artarken her yeni oluşan yeni tip koronavirüsün vücutta oluşturduğu etkiler farklı bir şekilde meydana gelmektedir. Koronavirüsün etkileri giderek artarken belirtileri de giderek değişmekte. Bu yeni belirtilerden birisi de erkeklerde ereksiyon (sertleşme) sorununun oluşması. Yapılan araştırma sonuçlarına göre bilim insanları, koronavirüsün bu yeni oluşan etkisine karşı uyarılarda bulundu.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre koronavirüs erkeklerde ereksiyon (sertleşme) problemine neden olabileceğine ya da bu sorunun ereksiyon bozukluğunun başlamasını tetikleyebileceği gibi daha şiddetli sonuçları oluşturabilecek ağırlaştırıcı bir faktör olduğunu söyleyen uzmanlar ciddi uyarılarda bulundu.
Koronavirüs ile genç erkeklerde görülen ereksiyon (sertleşme) bozukluğu arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmanın sonuçlarına göre, Kovid-19 erektil disfonksiyon (ED) geliştirme riskini yaklaşık altı kat artırıyor. Çalışma aynı zamanda, ereksiyon bozukluğu yaşayan erkeklerin Kovid-19’a yakalanma olasılığının beş kattan fazla olduğunu ortaya koydu.
İtalya’da yapılan yeni bir çalışmaya göre corona virüse yakalanan erkeklerin ereksiyon bozukluğu yaşama riski altı kat artıyor. Aynı şekilde Kovid-19 geçiren erkeklerin de erektil disfonksiyon (ED) riski 5,66 oranında yükseliyor. Bu rakamlar, diğer faktörler dikkate alındıktan sonra bile aynı kaldı.
İtalya’nın başkenti Roma’da yer alan Roma Tor Vergata Üniversitesi endokrinoloji ve tıbbi seksoloji profesörü Emmanuele A. Jannini tarafından yürütülen çalışmanın bulguları Andrology adlı tıbbi dergide yayınlandı.
Jannini, ED'nin Kovid- 19'un hem kısa hem de uzun vadeli bir komplikasyonu olabileceğini belirterek, cinsel performanslarını riske atmak istemiyorlarsa erkeklerin koronavirüs aşısı yaptırmalarının oldukça önemli olduğunu söyledi.
Janini, ileri yaş, diyabet, yüksek vücut kitle indeksi (BMI) ve sigara içmenin de Kovid-19'a yakalanma riskini artırdığına dikkat çekti.
"Bunlar ereksiyon bozukluğu için genel risk faktörleridir. Çalışmamızın sonuçları ereksiyon bozukluğu ve Kovid-19’u birbirine bağlayan patofizyolojik mekanizmalarla uyumludur. Temel olarak enfeksiyon bozukluğu ve Kovid-19 birbirini çift taraflı olarak tetikliyor” dedi.
Diğer taraftan Jannini, "Kovid-19 sonrası erkeklerde penisi etkileyen bir tür damar hastalığına ilişkin biyobelirteç bulmak istiyoruz, çünkü enfeksiyondan sonra uzun bir süre birlikte var olan çeşitli doku bozukluklarına rastlıyoruz. Bir hastaya Kovid-19’dan sertleşme sorunu yaşayıp yaşamadığını sormak sistemik bir sağlık ölçütü sağlayabilir” açıklamasını yaptı.
Koronavirüsün bu etkilerine karşılık yürütülen çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek üzere başvurulan İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi'nde androloji (erkeklerin cinsel sağlığı, erkek kısırlığı, mikropenis ve bununla ilgili tüm anatomi, fizyoloji, biyokimya gibi temel araştırmaları inceleyen tıp dalı) profesörü olan Allan Pacey, araştırmayı memnuniyetle karşılayarak, "Bu iyi yürütülmüş bir çalışma gibi görünüyor. Erkeklerin önemli bir Kovid-19 enfeksiyonu kapma şansını artıran bazı hormonsal etkiler, bağımsız olarak enfeksiyon bozukluğu riskini de arttırmış olabilir. Yazarlar, Kovid-19'un erektil işlevi doğrudan etkileyebileceği makul bir mekanizma sunuyor. Ayrıca, bulguları erkeklerin maske takması, sosyal mesafeye uyması ve kendilerine teklif edildiğinde aşı yaptırmaları için iyi bir neden olduğunu savunuyorum'' dedi.
Önceki araştırmalar, asemptomatik Kovid-19'un kardiyovasküler (dolaşım sistemi) sistemdeki küçük kan damarlarında tespit edilmemiş uzun süreli problemlerle ilişkili olabileceğini öne sürmüştü.
Jannini, "Gerçekten de Kovid-19, bir damar hastalığıdır. Erektil disfonksiyon genellikle endotelyal disfonksiyonun ayırt edici bir özelliği olarak kabul edildi ve bu nedenle, ED ile Covid-19 arasında potansiyel bir ilişki olduğu varsayıldı ve bu çalışmadaki araştırmayı destekledi" dedi.
Bununla birlikte, çalışma, ereksiyon bozukluğunun genellikle erken yaşta kardiyovasküler olaylara neden olan genel sağlık durumunun bozulmasının klinik bir belirteci olarak kabul edildiği gerçeğine dayanıyor.
Çalışmada kullanılan veriler, 7 Nisan - 4 Mayıs 2020 tarihleri arasında İtalya'da gerçekleştirilen Sex @ COVID çevrimiçi anketinden alındı. Ankete 18 yaş ve üzeri 6 bin 821 katılımcı dahil edildi (4 bin 177 kadın; 2 bin 644 erkek; ortalama yaş, 32.83 ± 11.24 yıl).