Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili tartışalar devam ederken, ortaya çıkan görüntüler gündeme bomba gibi düştü. Wuhan Viroloji Laboratuvarı'yla ilgili 2017 yılına ait olduğu öne sürülen görüntüler, kovid-19 tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Yayınlanan görüntülerde, yarasaları inceleyen ekip hayvanalar tarafından ısırılıyor.
Çin’de ortaya çıkan koronavirüs, hızla dünya geneline yayılarak dünyada 3 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oldu. ABD’nin salgının ilk gününden beri virüsün Çin, tarafından bilerek dünyaya yayıldığını iddia ediyordu. Ortaya çıkan son görüntüler ise bu tartışmayı tekrardan alevlendirdi.
Kovid-19’un ortaya çıkışıyla ilgili yeni iddialar gündemde tartışmalara neden olurken, 2017 senesinde yayınlandığı iddia edilen görüntüler de gündeme geldi. New York Post’ta yer alan habere göre, bu görüntüler noktalardan Wuhan Viroloji Enstitüsü uzmanlarına ait.
Salgının ilk patlak verdiği günlerde Çin hükümeti tarafından yayınlanan görüntülerde, uzmanların yarasalar üzerinde çalıştığı görüntüler yer almıştı. Ancak yeni çıkan görüntülerde ise yarasalar, ekiplerin yeterli tedbiri almadığından uzmanları ısırdığı görülüyor. Ayrıca görüntülerde ekiplerin, koruyucu ekipmanlara özen göstermediği, örnekler toplarken eldiven ve maske kullanmaması dikkat çekiyor. Araştırmacılara bölgeye gitmeden önce kuduz aşısı yapıldığı ifade ediliyor.
Wuhanlı ekipten bir uzmanın çalışma yaptıkları sırada kendisini bir yarasanın ısırdığını anlatırken, elinin üzerinde meydana gelen şişlikleri gösterirken bir başka araştırmacı ise üzerine sıçrayan kandan bahsediyor.
O dönem de tartışma yaratan görüntüler sonrası Wuhan Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı direktörü Shi Zhengli, ‘Bu iş herkesin düşündüğü kadar tehlikeli değil. İnsanların direkt olarak enfekte olması çok düşük ihtimal’ şeklinde konuşmuştu.
St. George’s Üniversitesi Onkoloji Bölümü Profesörü Olan Angus Dalgleish ve Norveçli bilim insanı Dr. Birger Sørensen’in hazlamış olduğu Kovid-19 virüsü raporunun, kovid-19 salgının ortaya çıkışıyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirmişti. Virüsün ABD ve Çin’in, ‘Gain of Function’ isimli araştırması kapsamında ortaya çıktığını iddia eden Dalgleish ve Sørensen, çalışmaların gerçek verilerini gizlemek için Wuhan Viroloji Laboratuvarı’nda virüs üzerinde tersine mühendislik uygulandığını ileri sürmüştü.
Göreve geldiği günden beri öncelikli çalışmaları arasına koronavirüsü ele alan ABD Başkanı Bıden, salgıla ilgili iki senaryodan bahsetmişti. Bıden’ın ifadeleri şu şekildeydi;
‘Mevcut durumumuza göre istihbarat yetkililerimizin üzerinde durduğu iki ihtimal var. Ya enfekte olmuş bir hayvanla insanın teması ya da bir laboratuvar kazası. Ancak elde edilen veriler bu iki ihtimal arasında birinin öne çıkmasına yetecek düzeyde değil. Her iki ihtimalin de öne çıkan ve zayıf noktaları var. İstihbarat yetkililerine çağrım, çabalarını iki katına çıkararak elde ettikleri son bilgileri 90 gün içinde bizimle paylaşmaları’