Prof. Dr. Yiyit, alınan tedbirlerin ve PCR kararının, önümüzdeki dönemler için çok önemli olduğunu söyledi. Salgınla mücadelede gelinen durumu değerlendiren Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Virüsle savaşta en etkili silah aşı. Salgında elimize virüse karşı aşı gücü geçti. Aşılama ile virüsün hızla yayıldığı illerde yüzde yüz bir düşüş yaşandı. Aşıyı olmamakta ısrar eden bir grup var. Bizim ülkemiz 'İlla aşı ol' diye ısrar etmiyor. 'Aşı olanlar aşı olduklarını aşı kartıyla göstersin. Aşı olmayanlar da virüsü taşımadıklarını PCR testiyle kanıtlasın' diyor. Amaç virüsün hızla yayılmasının önüne geçmek.
En büyük hazırlık sonbaharda 4'üncü bir dalga yaşamamak için. Aşı olmayanlar, virüsün çoğalması ve yayılması için ortam sağlıyor. Virüsün çoğalabileceği bir ortam bulması yeni varyantlara da zemin hazırlıyor. Yeni vaka oluşumunun hızını durdurmak için alınacak önlemlerde ya büyük kalabalıklarda aşı olduğunu kanıtlamak ya da PCR testi ile virüsü taşımadığını belgelemek. Bütün çabamız vaka artış hızına imkan tanımamak. 4'üncü dalga olmaması. Aşı olmak istemeyenlerde de bu alternatif sağlıyor. 'Benimle aynı ortamı paylaştığında virüsü getirmene izin vermiyorum' demek. Bütün ülke geleceği için atılmış güzel bir adım bu. Ulaşım araçlarında tanımadığımız insanlarla birarada kalıyoruz. Zaten pandemide bir yerden bir yere transfer tehlikeli. PCR ve aşı kartı ile başka yerden bir başka yere de virüsün taşınmasının önüne geçilmiş oluyor” ifadelerinde bulundu.
Alınan kararlara yönelik açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş şunları söyledi; “Son 1 aydır 'Kovid bitti, eski hayatımıza geri döndük' şeklinde düşünce oluştu. Şimdi vaka sayılarının 20 binlere yaklaştığını görüyoruz. Bazı varyantlar çok hızlı bulaşıyor. Yaz ayında olmamıza rağmen vakalarda hızlı bir yükseliş var. Konser, festival ve düğün gibi toplu etkinliklerde daha dikkatli olmamızda fayda var. Açık alanlarda bile en az 1.5 metre mesafe bırakalım. Şu anda aşı dışında koruyucu önlem gözlemleyemiyorum. Çift doz BioNTech ya da 2 doz Sinovac aşısıyla birlikte 3. dozu olmamız varyantlara karşı koruyuculuğu artırıyor. Geçtiğimiz hafta aşılama oranının yüzde 65'i geçmesi ile turuncu kategoriden sarı kategoriye geçen Şırnak'ta 'Mavi' seferberliği başladı.
Bu kapsamda Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan esnafları ziyaret ederek, aşı olmaları konusunda ikna etti. 200'den fazla mobil ekip ve 30'dan fazla aşılama noktası ile aşılama çalışmalarının yürütüldüğü Şırnak'ta Kent Merkezi Ali Gaffar Okkan Caddesi'nde gerçekleşen denetimde kapı kapı dolaşan Vali Pehlivan ve beraberindekiler hiç aşı olmamış veya aşı sırası gelip de zamanı geçen vatandaşların aşılanmasını sağladı. Bir saat içinde 70'ten fazla vatandaş bu sayede aşılandı” diye konuştu.
Türkiye'de aşı olma sıralamasında sondan ikinci olan Mardin'de minareden aşı çağrıları yapılmaya başlandığı belirtildi. Mardin İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, "Mardin'imizde yoğun bakım doluluk oranları yüzde 90'ları geçti. Halkın sağlığını kaybetmemesi için minarelerimizden aşı olma çağrısında bulunduk. Çünkü sağlığımız olmazsa dindarlığımız da olmaz" ifadelerinde bulundu.