Üretilen koronavirüs aşılarında domuz parçalarının kullanıldığı söylentileri akabinde aşı firmalarından açıklama geldi. İsveçli Novartis, r, AstraZeneca ve Moderna aşılarında domuz mahsulü kullanılmadığını belirtti. Diğer taraftan bir takım Müslüman ülkelerde sınırlı tedarik sebebiyle daha "helal" olarak tescil edilmemiş aşıların kullanılacağı öne sürüldü.
Üretilen koronavirüs aşılarında domuz parçalarının kullanıldığı söylentileri akabinde aşı firmalarından açıklama geldi. İsveçli Novartis, Pfizer, AstraZeneca ve Moderna aşılarında domuz mahsulü kullanılmadığını belirtti. Diğer taraftan bir takım Müslüman ülkelerde sınırlı tedarik sebebiyle daha "helal" olarak tescil edilmemiş aşıların kullanılacağı öne sürüldü.
ABD'nin oldukça okunan tabloid gazetelerinden New York Post, dünya üzerinde 77 milyonun üzerinde insanı etkileyen kovid-19 pandemisine karşı geliştirilen aşılarla alakalı yeni bir tartışmayı daha gündeme getirdi.
NY Post, bir takım ülkelerin kovid-19 aşısında kullanılan maddeler hususunda çok dikkatli ve hassas hareket ettiğini yazdı.
Firmaların kovid-19 aşısı üretmek için birbirleriyle adeta yarıştığını yazan gazete, aşıya sahip olmak isteyen bir takım ülkelerin de aşı içeriklerine işaret ettiğini ve domuz ürünleri kullanılması sebebiyle aşıdan geri durduklarını belirtti.
Domuzdan sağlanan jelatinin aşının güvende kalması, depolama ile nakliyat esnasında tesirini kaybetmemesi için kullanıldığını ve bir takım firmaların bu ürünü kullanmadıklarını belirten New York Post, "Bazı şirketler domuz ürünü kullanılmayan aşı geliştirdiler.
İsviçreli Novartis, domuz ürünü yer almayan aşıyı tanıtırken Suudi Arabistan ve Malezya merkezli AJ Pharma da bu maddenin bir alternatifini geliştirmek için çalışıyor." ifadelerini kullandı.
Moderna, Pfizer ve AstraZeneca'nın vekilleri yaptıkları açıklamalarında kovid-19 aşılarında domuz mahsulü kullanılmadığını belirtirken, sınırlı tedarik ve milyonlarca dolarlık anlaşmalar sebebiyle Müslüman nüfusun fazla olduğu ülkelerde daha "helal" olduğu tescillenmemiş aşıların kullanılacağı öne sürüldü.
Bu gibi aşıları, radikal Yahudiler'in de kullanmaması bekleniyor.