Son 2,5 yıldır dünyayı esir alan koronavirüs salgını yerini kör etmesiyle bilinen sineklere bıraktı. İlk olarak İspanya'nın başkenti Madrid'in yanı sıra Endülüs, Aragon, Katalonya, Murcia ve Valensiya kentlerinde görülmeye başlanan ve Afrika'nın bazı ülkelerinde de tespit edilen sinekle ilgili çok şikayet gelirken sinek ısırığı sonrası bazı insanların kör olduklarına dair açıklamalar yapıldı.
2020 yılı içinde Türkiye'de de görülen kör eden sineklerin Avrupa'da ve Afrika'da yeniden görülmeye başlaması büyük çoğunlukta korkuya eden oldu. Deriyi dişleri ile görebilen ve genel olarak 'Kör bırakan kara sinek' adı ile anılan sineklerin yarattıkları etkilerden dolayı geçici körlüğe neden olduğu söyleniyor. Afrika'da yaşayan ve sinek tarafından ısırılan bazı kişilerin kör olduklarına dair raporlar tutulduğu da gelen bilgiler arasında yer aldı.
Tatilcilere peş peşe uyarılar!
Sinekten dolayı şikayetlerin artması yetkilileri harekete geçirdi. Özellikle İspanya'nın tatil bölgelerinde olan insanlara sinek ısırığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapıldı. Kör eden sineğin Avrupa'nın başka ülkelerinde olup olmadığına dair henüz net bir açıklama yapılmazken İspanya'da ki kentlerden körlük vakasına dair bir bilgi geçilmediği kaydedildi.
Kör eden sinek Türkiye'de var mı?
2020 yılında Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile birlikte Doğu Akdeniz'de taraflarında yaşayan birçok hayvanın telef olmasına neden olan, ve o dönemlerde 'üç gün hastalığı' olarak adlandırılan sineğin Bovine Ephemeral Fever'i (BEF) yaydığı söylenmişti. 'culicoides' cinsinden olduğu tespit edilen kan emen sineklerin bazı insanlarda da körlüğe ve aynı zamanda da deri altı hastalıklara neden olduğu kayıtlara geçmişti.