Bol köpüklü Türk kahvesi hazırlamak önemli bir noktadır. Birçok kişi Türk kahvesini istediği gibi köpüklü yapamamaktadır. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle Türk kahvesi hazırlarken kullanılacak olan kahve taze çelikmiş olmalıdır. Kahve paketini açtıktan sonra hava almaması için bir kavanoza koyarak buzdolabında saklamak kahvenin uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.
Dikkat edilmesi gereken ikinci nokta ise kahve hazırlarken kullanılacak suyun sıcaklığıdır. Türk kahvesi hazırlarken kullanılacak olan su kesinlikle soğuk olmalıdır. Hazır su kullanmak Türk kahvesinin tadını etkilemektedir bu nedenle kahve yaparken hazır su kullanılmalıdır.
Köpüklü Türk kahvesi tarifi
Malzemeler
2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
2 fincan su
2 çay kaşığı şeker
Hazırlanışı
Kahveyi ve şekeri bir cezveye alıp su ekleyin. Daha sonra malzemelerin hepsini karıştırın. Daha sonra cezveyi kısık ateşe alarak kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başlamadan hemen önce cezveyi ocaktan alın ve üzerinde oluşan köpüğü fincanlara eşit miktarda dağıtın.
1 kahve fincanı (80 gr) şekerli Türk kahvesinde 42 kcal bulunur.
Sütlü Türk kahvesi tarifi
Türk kahvesini daha yumuşak içmek isteyenler olabilmektedir. Bu durumda kahve yapımında süt kullanılabilmektedir. Sütlü Türk kahvesi hazırlamak isteyenler, normal Türk kahvesi tarifinde su yerine süt kullanmaktadır. Bu tarifte kahve köpürmeye başladıktan sonra köpük fincanlara dağıtılır ve kalan kahve biraz daha kaynatıldıktan sonra fincanlara eklenir.
1 fincan (205 gr) sütlü Türk kahvesinde 71 kcal, 1 büyük fincan (300 gr) sütlü Türk kahvesinde de 104 kcal bulunur.
Latte tarifi
Malzemeler
300 ml süt
1 tatlı kaşığı granül kahve
1 çay bardağı sıcak su
2-3 adet küp şeker
Hazırlanışı
Sütü ve şekeri bir cezveye alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra sütü ocaktan alıp el blenderi ile köpürtün. Sütün yarısını bardağa alıp kalanını tekrar köpürtün. 1 çay bardağı kaynamış suya granül kahve ekleyip karıştırın. Daha sonra kahveyi de yavaş bir şekilde bardağa ekleyin. Yavaşça kahve ekledikçe köpük yukarı çıkacaktır. Daha sonra köpürtülen diğer sütü de bardağın üzerine ekleyin.