Konya, Çumra ilçesinde mısır tarlasına gidenler 20 metre çapında ve 12 derinliğinde oluşan obrukla karşılaşınca şaşırdılar.
Geçimini tarımdan sağlayan Konya’nın Çumra ilçesinde yaşayan çiftçi Bayram Şahin, tarlaya hasat sürmeye gittiği sırada, tarlasında obruk oluşmaya başladığı fark etti.
KONYA’DA MISIR TARLASINDA OBRUK OLUŞTU
Konya’da geçtiğimiz günlerde enteresan bir olay yaşandı. Uzun süredir Çumra ilçesinde yaşayan ve geçimini tarımcılık ile sağlayan çiftçi Bayram Şahin, mısır tarlasına haşatını toplamaya gitti. Şahin, tarlasında hasat topladığı sırada 20 metre çapında ve 12 metre derinliğinde bir obrukla karşılaştı. İlk olarak ne olduğunu anlamayan Şahin, daha sonra tarlasında çökmenin ve sıra yarıkların oluştuğunu fark etti.
MISIR TARLASINDA OLUŞAN OBRUK MAHALLELİYİ KORKUTTU
Mısır tarlasında oluşan obruğun, yer altı su kaynaklarının giderek azalmasından ötürü meydana geldiğini düşünen ve sıra sıra oluşan yarıkların mahalle sakinlerin oldukça korkuttuğunu ifade eden Şahin, ‘Önlem alınması gerekir. Mahallede korku var. İster istemez tedirginlik yaşıyoruz. Mavi Tünel vasıtasıyla gelecek suya ihtiyacımız var ve bir an önce gelmesini diliyoruz’ şeklinde konuştu.
MAVİ TÜNEL
Yer altı su kaynaklarının azalmasının toprakta oluşan yarıkların nedeni olduğu düşünülürken, Konya Ovası etrafında bulunan ve Mavi Tünel olarak adlandırılan nehrin su kaynakları sorununa çözüm olabileceği düşünülüyor. Mavi Tünel, Göksu Nehri'nin suyunu Konya Ovası'na aktarılmasını sağlayan tüneldir. Türkiye'nin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olan, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında çalışmaları yürütülen Mavi Tünel ilk etüt çalışmaları 1960 yılında yapılan tünelin inşaatına 2009 yılında başlandı. Nisan 2012 itibarıyla açılışı yapılan bu tünel 22 Mayıs 2015 tarihinde ilk kez su akışı sağlandı.