Konut ve otomobilde fiyat artışları durdu: O uygulama sonrası ilanlar siliniyor

Konut ve otomobil sektörlerinde bakanlık tarafından yapılan kimlik doğrulama zorunluluğu uygulaması sonrası ilanlar teker teker silinmeye başlandı. İşte detaylar…

04.11.2023-12:12 - (Son Güncelleme: 04.11.2023-17:23)

1 Kasım’dan itibaren yürürlüğe giren düzenlemeye göre konut ve araç satışlarında artık kimlik doğrulama zorunlu olacak.

Yeni düzenleme sonrası fiyatlardaki artışlar dururken ilanlar da birer birer silinmeye başlandı.

O uygulama sonrası ilanlar siliniyor

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:  

“Yeni düzenleme eski ilanlarda kimlik doğrulama zorunluluğunu taşımıyor. Yönetmelik ilan platformlarına yeni üye olacaklarla, mevcutta üyeliği olup yeni ilan vermek isteyenler için aktif hale getirildi diyebiliriz.

Şu anda çeşitli portallarda ilanlar var ancak sahte ilanlar tek tek kaldırılıyor. Belki ilanlarla alakalı kimlik doğrulamadan imtina edenlerin ilanları önümüzdeki ay itibarıyla daha da düşüş gösterebilir. İlan sitelerinde genellikle bu ilanlar yaklaşık 1 ay süre boyunca yayınlanıyor diyebiliriz.

Konut ve Otomobil Satışları

Sahte ilan problemleri azalacak

İlan sitelerinin kimlik doğrulama yükümlülüğünün alınması sahte ilanlarla alakalı problemi önemli derecede azaltacaktır diyebiliriz. Kimlik doğrulama çerçevesinde e-Devlet üzerinden bir kimlik onayı veriliyor ve ilan veren kişinin gerçekten kimliğini ispat etmesi isteniyor.

EİDS adıyla elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz veya araç satışı yapan, pazarlayan kişilerin kimlik bilgileri bu sistem üzerinden de kontrol edilmeye başlandı diyebiliriz.

İnternette başkalarına ait ikinci el motorlu kara taşıtlarının veya taşınmazların satışına yönelik ilan verilen elektronik platformlara da gerekli uyarılar zaten yapıldı. İlan vermek isteyen gerçek kişiler ad, soyad, T.C. kimlik numaraları ile veya yabancı kişilerse yabancı kimlik numaraları veya telefon numaraları ile, tüzel kişiler de unvan ve telefon doğrulaması yaparak doğrulanmış bilgilerini bu platformlarla paylaşmak zorundalar. Portalların gerekli altyapıyı sağlaması gerekiyor.

Spekülatif fiyatların önüne geçilecek

Özellikle kimliği belli olmayan üyelerin üzerinden yayınlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı, sahte ilanların önlenmesi hedefleniyor diyebiliriz. İlan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi de aslında bununla beraber çeşitli spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sahte ilan verenlere ne kadar ceza verilecek?

Düzenlemeye aykırı hareket edenler hakkında 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunun 12. maddesinin 1. fıkrasının D bendi uyarınca her bir aykırılık için 100 bin TL’ye kadar idari ceza uygulanacağı hükmü bulunuyor.

Cezanın ilk etapta ilgili Bakanlık tarafından bu platformlara kesilecek ceza olduğunu değerlendiriyoruz. İlan platformları buradaki aykırı hareketleri aslında ilan verenlere rücu haklarını saklı tutmak üzere kendi sözleşmelerinde bazı maddeler ilave ettile

İlan sitelerinde sözleşme detayı

Bu madde ilavelerine baktığımızda örneğin ilan verme kurallarını incelediğimizde hesap sahipleri portal üzerinden ilan verirken bu işlemleri yapmadan önce mevzuat gereği kimlik doğrulamayı yapmalıdır şartını, ilan verme kurallarına yazdılar.

Doğrulama işlemi yapmadıkları takdirde ilgili mevzuat uyarında ilan veremeyeceklerini kabul etmiş oldular. Yenilenen sözleşmeleri portallar şu anda elektronik ortamda onaylatıyor. Sözleşmenin onaylanmasını istiyorlar.

Portallar kurumsal hesaplarda mağaza kullanıcıları, mağaza sahiplerinden de bu yükümlülüklere aykırı davranmaları sebebiyle kendilerinin ya da üçüncü kişilerin uğrayabileceği zarar, idari yaptırımda kişilere rücu hakkını saklı tuttuklarını sözleşmenin içine ilave ettiler. Bu ilanlarla alakalı her ne kadar portallar yükümlü tutulsa da portallar ilan veren bireysel, kurumsal hesap sahiplerine rücu edeceğini sözleşmelerinde düzenlediler diyebiliriz.” 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal