Konut Satışlarında Tarihi Zirve: Ağustos Ayında Yılın En Yüksek Rakamı Görüldü

Ağustos ayı konut piyasasında önemli gelişmelere sahne oldu. Konut satışları, yılın en yüksek seviyesine ulaşarak dikkat çekerken, reel fiyatlarda düşüş devam etti. Faizlerin yüksek olmasına rağmen satışlardaki artış, konut alıcılarının ilgisini artırmış durumda. Peki, şu anda konut almak için fırsat zamanı mı? Uzmanlar özellikle ikinci el konut piyasasında cazip fırsatlar olduğuna dikkat çekiyor.

19.09.2024-09:59 - (Son Güncelleme: 19.09.2024-09:59) Konut Satışlarında Tarihi Zirve: Ağustos Ayında Yılın En Yüksek Rakamı Görüldü

Konut satışlarına ilişkin açıklanan son verilere göre, Ağustos ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yıla göre %9,9 artarak 134 bin 155 seviyesine ulaştı. Bu rakam, yılın en yüksek aylık satış performansı olarak kaydedildi. Özellikle son aylarda konut piyasasında gözlemlenen toparlanma dikkat çekerken, ipotekli (kredili) satışlarda düşüş devam ediyor. İpotekli konut satışları ise geçen yıla kıyasla %17,1 azalarak 13 bin 574 olarak gerçekleşti.

Reel Fiyatlardaki Düşüş Devam Ediyor

Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, konut fiyatlarında reel bazda düşüş eğilimi sürüyor. Ağustos ayı itibarıyla konut fiyatlarında reel kayıp %11,6 seviyesinde oldu. Yüksek faiz oranlarına rağmen konut satışlarındaki artış, reel fiyatlardaki düşüşle birleştiğinde piyasa koşullarının yeniden şekillendiğini gösteriyor.

Satış Artışının Nedenleri ve Fırsatlar

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut piyasasındaki bu artışın nedenlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Temmuzda konut satışlarında yaşanan önemli artış ağustosta da yansımaya devam etti. 134 bine yakın konut satılmış oldu. Bunu zaten tahmin ediyorduk, tüm gayrimenkul türlerinde 280 bine yakın satış hacmine ulaşılmıştı. Bunun yarısı konutlardan geldi.

PİYASADA CANLANMANIN NEDENİ BELLİ OLDU!

Ağustos ayı konut satışları açısından canlanmanın devamını gösteriyor. İpotekli satışlar yüzde 10 seviyesinde olmasına rağmen konut satışlarında özellikle bu artışlar dikkat çekici. Artışı birkaç unsura bağlıyoruz: Bunlardan ilki zaten konut fiyatları 1.5 yıldır önemli noktada enflasyon seviyesinin altında kalmıştı. Aynı dönemde kiralarda artış iki kat artmıştı. Bu fark gün geçtikçe insanların konut sahibi olması noktasında hareketliliğini artırdı.

KKM’ye gelen stopaj ve enflasyondaki beklentiler gayrimenkul tarafında güven sağlamaya başladı diyebiliriz. Aynı zamanda önemli bir kriter de ağustos ayı Türkiye açısından döviz girdilerinin yoğun olduğu bir dönem. Bunun da olumlu etkilerini piyasa algıladı. Enflasyonun seyrinin azalması ve dezenflasyon sürecine geçilmesi, artan inşaat maliyetleri çerçevesinde konut en azından barınma ihtiyacı olan kişilerin, yatırımcıların kısmen tekrar ilgi alanına girdi diyebiliriz.

KREDİLİ SATIŞTA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

İpotekli satışlardaki düşüş yüzde 9-10 seviyelerinde. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 seviyesinde düşmüş durumda. Tüketiciler krediyi tekrar yapılandırma umuduyla ya da daire alım bedeliyle ilgili arada kalan kısa bir ödeme farkı nedeniyle en azından kredi çekmeye çalışıyorlar. BDDK kredi hacminde 455 milyar lira seviyesi aşıldı. Kredi faizlerinin düşmesiyle konut fiyatlarının artacağını tüketiciler de görüyor. Enflasyon ortamındayız, yüzde 40-50 bandında olan bir enflasyonla şu an için ödemesi zor gözüken taksitler gelecek yılda çok daha ödenebilir seviyelerde olacak. TL’nin değer kaybının azalacağı seyir devam ediyor. İnşaat ve maliyet tarafı dövize endeksli. Bu durum nedeniyle vatandaşlar mümkün olduğunca ev sahibi olmaya çalıştığı bir dönem içerisinde.

KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEK Mİ?

Konut kredilerinde kısa vadede herhangi bir düzelme beklemiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın politikalarının uygulanmaya devam edeceği, sıkılaşmanın faiz indirimine mahal vermeyecek şekilde devam edeceğini düşünüyoruz.

FİYATLARDA ENFLASYONA BAĞLI DEVAM EDİYOR! KONUTTA REEL BAZLI KAYIP SÜRER Mİ?

Merkez Bankası konut fiyat endeksine baktığımızda reel bazlı düşüşün etkisi gün geçtikçe azalıyor. Temmuzda bu veriler yüzde 14.9 seviyelerindeydi, ağustosta reel bazlı kayıp yüzde 11.6 seviyelerine kadar geriledi. Enflasyona göre Türkiye genelinde konut fiyatlarında bir toparlanma var. Bazı illerimizde özellikle İstanbul, Mersin, Antalya gibi yerlerde konut fiyatlarında enflasyonun altında artışlar olsa da Türkiye genelinde birçok ilimizde reel anlamda konut fiyatlarında artış var. Ben reel bazlı düşüşün önümüzdeki aylarda daha da azalacağını düşünüyorum.

İKİNCİ EL KONUT ALACAKLAR DİKKAT! ŞU AN BİR FIRSAT MI?

Fiyatlar anlamında kıyaslama yaptığımızda her durumda yüzde 60’ın üzerinde artan bir inşaat maliyeti var. Enflasyon ortamında gerileyen konut fiyatları var. Maliyetin çok etkilenmeyeceği ve kat karşılığı oranı olarak devam eden arsa payları vb. oranlar var. İstatistikler şunu gösteriyor ki özellikle bu dönemde ikinci elde bulunan gayrimenkuller ciddi avantajlara sahip. Hatta birçok konut yeniden yapılmak istense aynı fiyata yapılması mümkün gözükmüyor. Konut alımı açısından kiraya verildiği taktirde de geri dönüşüm sürelerinin en optimum olduğu sürelerin içerisindeyiz. Bu dönmemde gayrimenkul alımının fırsatlar içerdiğini ifade edebilirim.” 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal