Ev sahibi olmak isteyen bir kişi bankaya giderek konut kredisi kullanma talebinde bulunur. Başvuru yapılan banka ise talep edilen konut kredisi bedelini belirleyebilmek adında müşterisinden ekspertiz raporu ister. Ekspertiz işlemi sırasında ise belirlenen rakam raporlanır ve bankaya teslim edilir. Kredi başvuru yapılan banka ise kredi miktarını evin satış bedeli üzerinden değil de gelen ekspertiz raporuna göre onaylar.
Bu aşamaların gerçekleştirilebilmesi için ise bankalar kendi ekspertiz uzmanlarını görevlendirirler veya anlaşmalı kurumlar aracılığı ile de yapabilir. Ayrıca, kredi başvurusu yapan kişi de isterse kendisi de ekspertiz işlemini yaptırabiliyor.
Konut ekspertiz raporu, evin gerçek değer bedeli üzerinden belirli analizle yapılıyor ve başvuru sahibinin konut kredisi talebi yapılan bu değerlendirmeler sonucu rapor bedeline göre işleme alınıyor. Ekspertiz raporu için görevlendirilen yetkili kişinin veya kurumların konutun konumuna, komşu konutların mevcut değerine, büyüklüğüne ve yaşına gibi unsurlara bakılarak hazırladıkları rapor sonrası banka, kredi ile ilgili onayını veya red kararını müşterisine bildiriyor.
Konut ekspertiz raporunun hazırlanması sürecinde yapılan işlemler sonrası ekspertiz masrafının kime ait olduğu büyük merak konusu. Normal anlaşma şartlarında konut kredisi ekspertiz masrafını alıcı öder. Fakat satıcının belirttiği unsurların dışında başka bir unsur çıkması durumunda ev satışı gerçekleşmezse bedel satıcıya ödetilebilir.