Kontakt Dermatit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Cildin tahriş olmasıyla oluşan ve döküntülerle kendini gösteren tıp dilindeki adıyla Kontakt Dermatit ciltte oluşan bir hastalıktır. Peki ciltte oluşturduğu rahatsızlık verici görüntüsüyle Kontakt Dermatit nedir? Belirtileri nelerdir? Haberin detayı...

11.04.2018-23:11 - (Son Güncelleme: 11.04.2018-22:48) Kontakt Dermatit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Cildin tahriş olmasıyla oluşan ve döküntülerle kendini gösteren tıp dilindeki adıyla Kontakt Dermatit ciltte oluşan bir hastalıktır. Peki ciltte oluşturduğu rahatsızlık verici görüntüsüyle Kontakt Dermatit nedir? Belirtileri nelerdir? Haberin detayı...

KONTAKT DERMATİT NEDİR?

Bir maddenin cilde teması sonucu cildin tahriş olmasıyla meydana gelen döküntü ve kızarıklıklarla kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Bir maddenin ciltte meydana getirdiği hasar sonucu oluşabileceği gibi, sabun, parfüm ve kozmetik ürünlerin cildi tahriş etmesi de bu hastalığın oluşumuna sebebiyet verebilir. Kontakt Dermatit alerjik reaksiyonlar sonucu da meydana gelebilir.

KONTAKT DERMATİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kontakt Dermatit maddenin cildi tahriş ettiği bölgede meydana gelir. Cildin tahriş olmasyla birlikte ortaya çıkan Kontakt Dermatit, ciltte alerjik reaksiyon etkisi yaratacak olan madde cilde temas ettikten bir kaç dakika içinde oluşmaya başla ve genelde 3-4 saat sonra kendiliğinden geçer. Nadir olarak 4 hafta boyunca Kontakt Dermatit geçmeyebilir.

Kaşıntıya ve döküntüye neden olan ciltte rahatsızlık hissi veren Kontakt Dermatit'in en sık görğlen belirtileri:

Kızarıklık, döküntü

Kaşıntı

Kuru ve çatlamış bir cilt

Vücutta su toplamaları

Maddenin temas ettiği bölgede şişkinlik, yanma ve hassasiyet

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Sabun, kozmetik ürünler, saç boyaları, greyfurt, mandalina, portakal gibi asit içeren meyve sularının da meydana getirdiği Kontak Dermotit'in tedavisi önce ciltte hasara neden olan maddenin teşhisiyle başlar.

Ciltten maddenin kalıntılarını temizlemek için bol su ile yıkamak gerekir

Cildi tahriş eden maddeden olabildiğince uzak kalmak gerekiyor.

Hassasiyet meydana gelen bölgede oluşabilecek kaşıntılara müdahale etmemek gerekir. Ne kadar az kaşırsak o kadar çabuk ciltte iyileşme görülür.

Cildi bol miktarda soğuk su ile yıkamalıyız. Soğuk su kaşıntıyı aza indirgeyerek cildi rahatlatacaktır ve cildin ferahlamasını sağlayacaktır.

Pamuklu kıyafetler tercih etmek cildin kaşınmasını ve daha fazla tahriş olmasını önler.

Kortizon kremleri ve hapları tedavide kullanılacak ilaçlardandır. Bu hastalığın tedavisinde büyük rol oynar.

Antihistamin kremler de kaşıntının giderilmesinde kullanılacak tıbbi tedavi seçeneğidir.

Kaşıntı giderici ve kalamin losyonları kaşıntıyı azalttığı için hastaya önerilebilir.

Keçiboynu pekmezi hem doğal bir kaynak hem de tedavide önemli derece de rol oynar. Günde 1-2 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi yemek ciltteki rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal