Konsolun kelimesi aslında sık sık elçilik kelimesi ile karıştırılır. Birbirlerini tamamlayan bir devlet kurumu olsalarda ikisinin görevleri de birbirinden farklıdır. Bizde merak edilen konsolosluk hakkındaki tüm bilgileri bir araya getirdik. İşte merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları….
Konsolos kimdir, kime denir?
Büyükelçilikler bir devletin başka bir ülkede görev yapan en üst kurumudur. Bu kurumda görev yapan en üst yönetici ise diplomatlardır. Büyükelçiler bulundu devlet topraklarında vatandaşı oldu ülkeyi temsil eden devlet başkanı olarak görülür. Burada görev yapan büyükelçiler bu ülkede yer alan vatandaşlarının haklarını savunan siyasi ticari açıdan görevlerini yerine getiren bir devlet çalışanıdır.
Konsolos nasıl olunur?
Konsolos olmak isteyen bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan sınavı başarıyla tamamlaması gerekir.Bu sınava başvuru yapılması için gereken şartlar şu şekildedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak,
Sınav ilanının olduğu yılda 35 yaşını doldurmamış olmak,
Lisans düzeyinde bir üniversiteden mezun olmak. ( İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri ve Uluslararası İlişkiler bölümleri özellikle bu alana hizmet eder.)
KPSS sınavından taban puanı geçmiş olmak,
Bakanlığın gerçekleştirdiği Sınavda başarılı olmanız durumunda sözlü bir mülakata girebilirsiniz.
Konsolosluk yabancı ülkelerde yer alan ve ülkesinin ticari amaçlarını koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmi görevleri yerine getirmektedir. Bazı durumlarda konsolosluklarda çalışanlar konsolosları temsil ettikleri ülkenin vatandaşı olmayabilir. Konsoloslukta çalışan en üst düzey kişinin unvanı ise ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Konsolosluklar genellikle ticari ticari alanda ülke çıkarlarını gözetmek ve vatandaşların haklarını korumak görevlerini yerine getirirken bir nevi noter görevi de görmektedir. Konsolosluklar Dışişleri Bakanlığına bağlıdır ve konsolosluk görevlileri Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilir.
Konsolosluklarda genellikle pasaport işlemleri, evlilik, doğum, ölüm gibi olayların süreçlerini takip edilmesi yapılır. Ayrıca ülkelerin başka bir ülkede konsolosluk açma zorunluluğu yoktur. Konsoloslar temaslarını görev yaptıkları ülkede Dışişleri Bakanlığı ile değil şehirde bulunan en büyük mülki amirle yapar.
Konsoloslar görevli gittikleri ülkede izin olmadan hiçbir faaliyette bulunamaz. Konsolos olarak çalışan kişinin ülkeden yazılı bir izin belgesi ile görev yapar. Bu belge istenilen zaman iptal de edilebilir. Konsolosluklarda çalışan görevli hiçbir zaman diplomatik bir temsilci olarak yer almaz.Ancak bu durum ülkenin vermiş olduğu görev doğrultusunda değişebilir. Ülke tarafından bu yetki verilmediğinde konsolosluklar resmi olarak diplomatik görev üstlenemez. Ancak birçok konsolosluk bazı ayrıcalıklar tanınan bir kurumdur.Konsolosluk binaları ve arşivlerinin dokunulmazlığı vardır.
Yani kısaca konsolosluklar ülkelerde daha küçük işlere bakarken büyükelçilikler uluslararası ilişkilerde diplomatik olarak yer almaktadır.