Konsolos nedir, kimdir, kime denir? Konsolosların görevleri yetkileri ve sorumlulukları

Son dönemlerde en çok araştırılan konular arasında Konsolosun ne olduğu, görevleri ve sorumlulukları yer almaktadır. Peki Konsolos nedir, kime denir? Konsolosların görevleri ve sorumlulukları nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

09.05.2022-23:56 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-23:56) Konsolos nedir, kimdir, kime denir? Konsolosların görevleri yetkileri ve sorumlulukları

Son dönemlerde en çok araştırılan konular arasında konsolosun ne olduğu, görevleri ve sorumlulukları yer almaktadır. Konsolos, yabancı ülkelerde temsil ettikleri ülke adına resmi işlemleri yürüten görevlilere denir. Büyükelçilik ile konsolosluk kavramları sürekli karıştırılan kavramlardır. Büyükelçi, bir devletin başka bir devlet toprağında bulunan en üst düzey temsilcisi olan diplomatlara denirken konsolos ise bulundukları ülkelerde yaşayan yurttaşların haklarını korumak ve bağlı bulundukları hükümete siyasi ve ticari bilgiler vermekle görevli olan kişidir.

Konsolos nasıl olunur?

Konsolos olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından açılan sınavda başarılı olmak gerekmektedir. Konsolosluk sınavına girmek için ise bazı şartlar aranmaktadır. Bunlar:

-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak,

-En az lisans düzeyinde bir üniversiteden mezun olmak. (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Uluslararası İlişkiler bölümleri diplomat yetiştirmek üzere eğitim vermektedir.)

-Sınav ilanının verildiği yılın başından itibaren 35 yaşını doldurmamış olmak,

-KPSS'den taban puanlarını aşmış olmak

Bakanlık tarafından yapılan sınavda başarılı olan kişiler daha sonra sözlü mülakat sınavına girmektedir. Sözlü mülakattan da geçen adaylar konsolos olarak görev yapmaya başlar.

Konsolosların görevleri nelerdir

Konsolosların görevleri nelerdir?

Konsolosluk yabancı ülkelerde, ülkesinin ticari menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmi görevleri yerine getiren resmi dairelere verilen isimdir. Bazı durumlarda konsolosluk memurları ve konsoloslar temsil ettikleri ülkenin vatandaşı olmayabilir. Konsoloslukların ticari ve sınai alanda ülkesinin çıkarlarını gözetmek, vatandaşların haklarının korumak, seyrüsefer kontrolü yapmak, noterlik gibi görevleri bulunmaktadır. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının konsolosluk işlerinden Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü (KOGM) sorumludur. Konsolosluklar genellikle pasaport işlemleri, evlilik, doğum, ölüm gibi olayların resmi sürecini takip etmek ile sorumludur. Uluslararası hukukta herhangi bir devletin başka bir devlette konsolosluk açma zorunluluğu bulunmamaktadır. Konsolosların temasları görev yaptıkları ülkenin dışişleri bakanlığı ile değil, şehrin en büyük mülki amiriyledir. Konsoloslar görevli gittikleri devletin izni olmadan o ülkede faaliyette bulunamaz. Bu izin konsolosluğun bulunduğu ülke tarafından yazılı bir belge halinde verilmektedir ve herhangi bir zamanda herhangi bir nedenle iptal edilebilir. Diplomatik görev verilen kişiler ve gittiği devlet tarafından bir sıfatla kabul edilenler dışındaki konsolosluk görevlileri, diplomatik ayrıcalıklar ve muafiyetlere sahip değillerdir. Konsolosluk binaları ve arşivlerin dokunulmazlığı bulunmaktadır. 

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal