Komşu ülke 8 aşamadan oluşan planı duyurdu: Türkiye ve İran sınırlarında yeni yöntemler devreye alınacak

Irak’ın, Türkiye ile İran’ın sınırlarının güvenliği konusunda 8 aşamalı plan ve yöntemleri açıkladı. Detaylar haberimizde…

25.06.2024-09:46 - (Son Güncelleme: 25.06.2024-09:46)

Irak İçişleri Bakanlığı, İran ve Türkiye sınırlarının güvenliğini artırmak amacıyla 8 aşamadan oluşan yeni bir plan ve yöntem uygulayacaklarını açıkladı.

İran ve Türkiye ile 8 aşamalı güvenlik planı

AA’da yer alan habere göre; Irak resmi haber ajansı INA'ya konuşan İçişleri Bakanlığına bağlı Sınır Güçleri Komutanı Muhammed el-Sıedi, Türkiye ile 2, İran ile 6 aşamadan oluşan güvenlik planları geliştirdiklerini belirtti. Bu adımlar, özellikle bu iki ülkeyle olan sınırların güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Irak'ın altı ülkeyle sınırı olduğunu hatırlatan Sıedi, en uzun sınırın 1493 kilometre ile İran'a ait olduğunu vurguladı. Hanekin ilçesi ile Pencevin nahiyesi arasındaki 300 kilometrelik bölgenin güvenliğini sağlamak için çalışmaların başladığını belirten Sıedi, bu bölgedeki yasaklı silahlı unsurların (PKK) kontrol ettiği alanları zayıflatmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Komşu ülke 8 aşamadan oluşan planı duyurdu: Türkiye ve İran sınırlarında yeni yöntemler devreye alınacak

PKK'nın kontrolünü zayıflatma çabaları

Sıedi, 1980'lerden beri bu bölgede bulunan PKK'nın etkisini azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Türkiye ile olan 362 kilometrelik sınırın zor, dağlık ve engebeli olduğunu, bu nedenle sınır güvenliğinin sağlanmasının zorlaştığını belirtti. Ayrıca, bu bölgenin yılın yarısında karla kaplı olduğuna dikkat çekti.

Irak ile Türkiye arasında tarih boyunca sınır karakollarının olmamasının, bazı yasa dışı silahlı grupların bu bölgede faaliyet göstermesine neden olduğunu söyleyen Sıedi, Türkiye ile iki aşamalı bir güvenlik çalışması başlattıklarını açıkladı. İlk aşama, iki ülke arasında ortak bir koordinasyon merkezi kurulmasını, ikinci aşama ise sınır boyunca karakollar inşa edilmesini kapsıyor.

Bu kapsamlı güvenlik planları ile Irak, özellikle Türkiye ve İran sınırlarındaki güvenliği önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal