Dünyadaki ölüm sebeplerinin büyük bir çoğunluğunu kapsayan kalp ve damar hastalıkları kişilerin sağlığını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü Kardiyolojik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, yüksek kolesterolün kalp ve damar hastalıkları için yüksek risk faktörü oluşturduğunu ifade etti.
Kolesterolün en önemli enerji kaynaklarından biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Yıldız, hücre zarının yapımında, hormonların yapısında ve vücudun pek çok noktasında kolesterolün yararları bulunduğunun altını çizdi.
Uzman isim kolesterolün farklı türleri olduğunu en önemlilerinin ise kötü kolesterol olarak isimlendirilen LDL ve iyi kolesterol olarak nitelenen HDL olduğuna parmak bastı.
LDL kolesterolün yükselmesi ile damarların tıkanmaya başladığını açıklayan Yıldız, "LDL ve HDL damar yapısında mücadele ediyor. Eğer LDL üstün gelirse kötü kolesterol kazanıyor ve damar tıkandığı için kalp krizine neden oluyor. İyi ve kötünün mücadelesi sadece kalp damarlarında olmuyor. Eğer bu durum boyun damarlarınızda olursa felç ile karşılaşabiliyorsunuz. Eğer beyin damarlarınızda olursa demans ve Alzheimer gibi birtakım hastalıklara neden oluyor. Ayak damarlarında birikirse tıkanmalara neden oluyor. Aort damarlarında birikirse aortların genişlemesine neden oluyor. Sadece kalp damarlarını değil, vücudun birçok organını etkileyebiliyor" diye aktardı.
Yıldız, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölen kişilerde en yüksek risk faktörünün sigara olduğunu vurgulayarak yüksek kolesterolün de önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çekti.
Yüksek kolesterolün kalp ve damar hastalıkları için riskini yineleyen Yıldız, "Yapılan araştırmalarda total kolesterolü 160'ın üzerinde olanlar ve HDL değeri 44'ün üzerinde olanların kalp ve damar hastalıkları yani kalp krizi, felç, inme ve kalp yetmezliği riskinin daha fazla olduğu görülüyor. Yüksek kolesterol kalp ve damar hastalıkları için risk faktörü oluşturuyor. Yüksek kolesterolün düşürülmesi için diyet, egzersiz ve ilaçlarla mücadele ediliyor. Yapılan araştırmalar kolesterolle mücadele eden kişilerin hiçbir şey yapmayanların arasındaki kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 20 daha az olduğunu gösteriyor" diyerek açıklamasını noktaladı.