Kök Hücre Nakliyle Hayata Dönen Çocuk, Bağışçısı ile Buluştu

Minik Çağatay, hayatını kurtaran Yunan bağışçısı ile Atina'da buluştu; hikayeleri duygusal bir köprü kurdu.

15.10.2024-12:35 - (Son Güncelleme: 15.10.2024-12:35) Kök Hücre Nakliyle Hayata Dönen Çocuk, Bağışçısı ile Buluştu

Minik Çağatay ve Hayat Kurtaran Buluşma

Türk kökenli 4 yaşındaki Çağatay Dramalı, Yunan kök hücre bağışçısı Aleksandros Apostoludas ile hayatını kurtaran buluşmayı Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirdi.

Nüfus Mübadelesinin İzleri

Çağatay, aile büyüklerinin bir asır önce nüfus mübadelesi ile ayrıldığı topraklarda, bağışçısı ile buluşmak için Atina'ya geldi. Ankara Üniversitesi (AÜ) tarafından yaklaşık iki yıl önce yapılan kök hücre nakli ile sağlığına kavuşan Çağatay, ailesiyle birlikte kök hücre tanıtım etkinliğine katıldı.

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Yunan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis ve eski Başbakan Lukas Papadimos'ın katıldığı etkinlikte duygusal anlar yaşandı. Çağatay, sahneye çıktığında ilk kez bağışçısı ile karşılaşmanın heyecanını yaşadı.

Geçmişin Bağları

Çağatay'ın babası Cihan Dramalı, dedelerinin göç hikayesini anlatarak, "Dedem Bandırma'ya geldiğinde hemen doğumu gerçekleşmiş. Bu yüzden soyadımız Dramalı, Yunanistan ile bağımız her zaman var. Buraya tekrar gelmekten mutluyuz," dedi.

Anne Hande Dramalı'nın Duyguları

Anne Hande Dramalı, nadir görülen kalıtsal hastalıktan dolayı çocuklarının kök hücre nakline ihtiyaç duyduğunu ve bu süreçte yaşadıkları zorlukları dile getirdi. İlk nakilde başarılı sonuç alamadıklarını ifade eden Dramalı, Yunan bağışçının kök hücresinin yüzde 90 uyum sağladığını belirtti. "Bu çok kutsal bir şey; herkesin katkı vermesi gerektiğini düşünüyoruz," dedi.

Bağışçının Duyguları

Aleksandros Apostoludas, Çağatay ile tanışmanın sevincini paylaşarak, "Duygularım tarif edilemez. 2010'dan beri bağışta bulunmak için bekliyordum," ifadesini kullandı.

Etkinliğin Anlamı

Eski Başbakan Lukas Papadimos, hayat kurtarma misyonunun önemine dikkat çekerek, kök hücre bağışlarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Kök hücre naklinin toplumlar arasındaki sınırları aşan bir hayat kurtarma yöntemi olduğunu belirtti.

Uzman Görüşleri

AÜ Tıp Fakültesi'nden Gamze Ceylan, Çağatay için en iyi donörün Yunanistan'dan bulunduğunu belirtirken, Prof. Dr. Selami Koçak Toprak, "Kök hücre nakli hayat kurtarıcıdır. Tüm vatandaşları kök hücre bağışçısı olmaya davet ediyorum," dedi.

Kök Hücre Bağış Süreci

AÜ Terapötik Aferez Merkezi Sorumlusu Yasin Yıldırım, kök hücre bağışının basit bir işlem olduğunu, sağlıklı bireylerin korkmadan bağışta bulunabileceğini belirtti. Kök hücrelerin sıvı azot tanklarında saklandığının altını çizen Yıldırım, "Bağışçı açısından herhangi bir risk yoktur," dedi.

Kök hücre nakliyle tekrar hayata bağlanan 4 yaşındaki Çağatay Dramalı, hayatını kurtaran Yunan kök...

Kök hücre nakliyle tekrar hayata bağlanan 4 yaşındaki Çağatay Dramalı, hayatını kurtaran Yunan kök hücre bağışçısı Aleksandros Apostoludas ile büyük dedelerinin bir asır önce nüfus mübadelesi ile terk etmek zorunda kaldığı Yunanistan'da bir araya geldi. Etkinlikte, Yunanistan eski Başbakanı Lukas Papadimos (solda) da yer aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal