KOAH Hastalığı Sinsice İlerliyor! KOAH Belirtileri Nelerdir?

Hava kirliliği, sigara kullanımı ve akciğer zarar veren diğer maddelere maruz kalmak, akciğerin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olan KOAH hastalığına yol açar. Peki, KOAH hastalığı nedir? KOAH hastalığının belirtisi nelerdir? Detaylar haberimizde…

14.08.2020-09:57 - (Son Güncelleme: 14.08.2020-10:25) KOAH Hastalığı Sinsice İlerliyor! KOAH Belirtileri Nelerdir?

KOAH, akciğerin tekrarlayan zarar verici maddelere maruz kalması sonucu kişiyi ölüme kadar sürükleyen ciddi bir hastalıktır. Bu zarar verici maddelerin başında ise sigara gelir. Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu, KOAH hastalığı hakkında merak edilenleri aktardı. İşte detaylar…

SİGARA VE HAVA KİRLİLİĞİ TETİKLİYOR

KOAH hastası olan birçok kişinin, hastalığa neden olan etken maddesi sigaradır. Sigaranın doğal bir sonucu olarak görülen KOAH hastalığı, dizel egzoz dumanları, odun-kömür gibi organik kökenli yakıtlar ve hava kirliliğine bağlı olarak da görülür.

Sigara gibi akciğerin zarar görmesine neden olan partiküller ilk olarak hava yollarına ulaşıyor. Hava yollarında hasar oluşmasına neden oluyor. Buradaki hasara bağlı olarak da hava yolları daralmaya başlıyor. Doğal olarak aldığımız nefesin akciğerde kanı temizleyen ve oksijenleyen bölgeye ulaşması engellenmiş oluyor. Aynı zamanda bu zararlı partiküller daha da ileri giderek akciğerlerde kana oksijenin aktarıldığı bölgelere de hasar verir. Bu nedenle daralan hava yollarından geçen temiz havanın da kullanılabilmesi de mümkün olmuyor. Yani KOAH hastaları; nefes alamıyor, aldığı nefesi kullanamıyor ve kullandığı atık nefesi dışarı çıkartamıyor.

YILLAR İÇİNDE SİNSİCE İLERLİYOR

Kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak tabir edilen KOAH, ilk dönemlerinde hastalar tarafından fark edilebilen bir hastalık değildir.

Örneğin zararlı dumanlar akciğere hasar vermeye başladığı zaman, akciğerler öksürerek bu zararlı maddeleri uzaklaştırmaya çalışır fakat hasta bunun sigara tarafından oluşturulan alerjik bir durum olduğunu düşünür.

Hasar ilerledikçe, akciğerler artık balgam kanallarını iyice açmaya başlar. Balgam ile birlikte akciğerde hara neden olan zararlı maddeleri ve dumanı atmaya çalışır. Hastalar bu durumu sigaranın sabahları yaptığı azıcık balgam olarak tarifler. Sigara içmeyi azaltmaz, devam ederler.

Ancak zaman geçtikçe yavaş yavaş efor sırasında nefes tıkanmaya başlar. Bu durum çok yavaş geliştiği için hastalar hareketlerinin kısıtlandığının farkına varmaz.

TEDAVİYLE HASTALIK ORTADAN KALKMIYOR, ŞİDDETİ AZALIYOR

KOAH hastalığının her döneminde ilaçları düzenli kullanmak, sigarayı bırakmak, enfeksiyon hastalıklardan korunmak ve olabildiğince efor harcamak hastalığın beden üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmasını sağlar. Bundan dolayı bu hastalara öncelikli olarak sigarayı bırakmaları önerilir. Grip aşıları, gerekirse zatürre aşıları da önerilen tedaviler arasında yer alır.

İlaçları genellikle inhaler denilen solunum yolu ile alınan ilaçlar olup, yüksek teknoloji içerir ve yan etkileri çok azdır. Bu ilaçların düzenli ve doğru şekilde kullanılması tedavi için son derece önemlidir.

Mevcut tedaviler hastalığın şiddetini ve hissedilen nefes darlığını azaltmaya yardımcı olsa da ne yazık ki hastalığı tamamen ortadan kaldırmıyor. Tedaviye uyumun olmaması sigaraya devam etmek gibi durumlarda hastalık daha fazla ilerleyip solunum yetmezliğine yol açıyor.

Bu durum karşısında yemek yemek veya tuvalete gitmek gibi en temel insani ihtiyaçların karşılanması dahi sorun haline dönüşüyor. Öyle ki nefes darlığından dolayı yemek yiyemiyor, su dahi içemiyorlar.

KOAH hastalarındaki bu sıkıntı; bir iki saat devam eden bir durum değil. Geri dönüşü olmayan bir süreç ve hayatın sonuna kadar böyle devam ediyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal