Klostrofobi Ne Demek?

Klostrofobi nedir? Klostrofobi belirtileri nelerdir? Klostrofobi tedavi edilebilir mi? Klostrofobi hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

07.04.2020-12:37 - (Son Güncelleme: 24.05.2021-13:44) Klostrofobi Ne Demek?

Klostrofobi ne demek? Klostrofobi tedavisi var mıdır?

Psikolojik olarak insanların en çok etkilendiği sıklıkla duyduğumuz klostrofobi, birçok fobi arasında en sık yaşanılan psikolojik bir rahatsızlıktır. Klostrofobi kapalı alanda kalma korkusudur. Bu rahatsızlık insanların yaşam kalitesini düşürür ve kapalı yerlerde kaldıkları zaman çok ciddi problemler yaşar. Ciddi anlamda iç sıkıntısı ve daralma, bunalma yaşayan klostrofobik kişiler bu yaşadıklarının yanında çeşitli fiziki tepkilerde verirler. İşte klostrofobi ile ilgili tüm merak edilenler...

KLOSTROFOBİ NE DEMEK?

Klostrofobi, kapalı yerlere karşı olan aşırı ya da mantık dışı korkudur. Klostrofobiye sahip olan kişiler gerçek anlamda tehdit oluşturmayan durumlarda bile şiddetli bir endişe hissederler. Bu durum kişileri asansör ya da toplu taşıma araçlarında dahi etkilenmesine neden olur.

KLOSTROFOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Baş dönmesi,

- Titreme,

- Kalp atışlarında hızlanma,

- Nefes darlığı,

- Mide bulantısı,

- Ölüm korkusu,

- Baygınlık.

KLOSTROFOBİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Şiddetli korku belirtileri gösteren diğer fobi durumlarında da olduğu gibi klostrofobi tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri bilişsel davranışçı terapi (BDT) yöntemidir.

BDT yöntemi; kişilerin verimsiz düşünce kalıplarını değiştirmeye ve kişinin hissettiği korkunun gerçek dışı bir korku olduğunu fark etmesine odaklanması sağlanır.

Klostrofobi tedavisinde davranışçı terapi, çözüm odaklı terapi ve hipnoz gibi yöntemler de tercih edilebilir.

Bazı durumlarda, stres ve anksiyete belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olması için psikolojik desteğin yanı sıra anti-anksiyete ilaçları da kullanılabilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal