KKTC, Türkiye’ye çağrı yaptı: Artık kurma zamanı geldi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Türkiye’nin KKTC’de hava ve deniz üssü kurmasının vaktinin geldiğini dile getirdi.

19.07.2024-10:56 - (Son Güncelleme: 19.07.2024-10:56) KKTC, Türkiye’ye çağrı yaptı: Artık kurma zamanı geldi

KKTC’den Türkiye’ye önemli bir çağrı geldi. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde bir açıklama yapan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs'ta uzun yıllardır devam eden toplumlar arası görüşmelerin Temmuz 2017'de Rum tarafının Crans Montana'da masayı terk etmesiyle sona erdiğini hatırlattı. Arıklı, bu gelişmenin ardından Türk tarafının 2 devletli çözüm modeline geçiş yaptığını belirtti.

Türkiye’nin üs kurmasının zamanı geldi

Arıklı, Güney Kıbrıs'ın bir yandan müzakerelerin Crans Montana'da kaldığı yerden devam etmesini talep ederken, diğer yandan silahlanmaya yöneldiğini ve çeşitli ülkelerle savunma işbirliği anlaşmaları imzaladığını ifade etti. Güney Kıbrıs'ın bu anlaşmalardan bazılarına topraklarında hava, kara ve deniz üssü verilmesini de sağladığını aktardı.

KKTC, Türkiye’ye çağrı yaptı: Artık kurma zamanı geldi

Son olarak, Larnaka kıyılarındaki Mari Bölgesi'nde Yunanistan ile birlikte bir deniz üssü kurma planı yapıldığını ve ABD ile AB'nin de bu konuda anlaşmaya varıldığı bilgilerini paylaştı. Arıklı, bu durumun ardından KKTC ve Türkiye'nin birlikte bir deniz üssü kurmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Arıklı, hava ve deniz üssü konusunda Türkiye ile KKTC arasında bir anlaşma yapılmasının önemli olduğunu belirterek, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde bu konunun gündeme gelmesi ve sonuçlanmasının en büyük dilekleri olduğunu ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal