Kızamık nasıl geçer sorusunun cevabı sıklıkla merak edilmektedir. Kızamık, genellikle kış sonu ve ilkbahar mevsimi başlarında artış göstermekte olan bir hastalıktır. Çocuklar arasında yaygın bulunmakla birlikte, daha önce kızamık geçirmeyen bazı yetişkinlere de bulaşabilmektedir.
Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamık, enfeksiyonlu mukus taneleri ya da tükürük gibi vücut sıvılarına diğerlerinin teması ile bulaşan, oldukça çabuk yayılabilen bir hastalıktır.
Kızamık olan kişide soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkar ve bu kişinin öksürürken ya da hapşırırken havaya saçtığı damlacıklar nedeni ile yayılır. Kızamıklı damlacıklar, bulundukları yüzey üzerinde bir iki saat kadar yaşayabilmektedir.
Daha önceden kızamık geçiren kişilere ya da kızamık aşısı olanlara kızamığın bulaşmadığı bilinmektedir. Ancak bu durumda bile bazı kişilerde kızamık ortaya çıkması mümkündür.
KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamık hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
KIZAMIK TEHLİKELİ BİR HASTALIK MIDIR?
Kızamık, çocuklar ve bebekler (özellikle de 1 yaş altı için) oldukça kritik bir hastalığa dönüşebilmektedir. Aşılama sayesinde kızamığa bağlı ölüm oranları oldukça azalmıştır. Kızamık, vücutta başka hastalıkları tetikleyebileceği için tehlikelidir. Bu hastalıklar ishal gibi sıvı kaybına neden olan rahatsızlıklar, kusma, orta kulakta meydana gelen enfeksiyon ve kulak ağrısı, bronşit, zatürre ya da ateşli nöbetler olabilmektedir. Bazı durumlarda karaciğer enfeksiyonları, görme kaybı, şaşılık, kalp rahatsızlıkları, menenjit ve sinir problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Bu hastalıkların çocuklar üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiler oldukça kritik olup, tedavisi yapılmalıdır.
KIZAMIK NASIL GEÇER?
Kızamık geçiren hastanın dinlenmesi ve bol miktarda sıvı tüketmesi oldukça önemlidir. Bu sayede hastalık geçer. Bunun yanında, doktor muayenesi sonucunda hastaya reçetelenen çeşitli ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılarak kızamık belirtileri azaltılmaktadır.
Kızamıktan korunmanın en iyi yolu kızamık aşısı olmaktır. Kızamık aşısı genellikle 1 yaşında ya da ilkokulda iken yapılır.
Kızamık, 4 ya da 5 gün boyunca kaşıntı, 10 gün boyunca da öksürük gibi belirtilerin devam ettiği bir hastalıktır. Bu sürenin uzaması durumunda hastada orta kulak iltihabı ya da zatürre hastalıkları tetiklenebilmektedir.
Kızamığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, hastalığı hafifletecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar, bol sıvı tüketimi ve ilaç kullanmanın dışında, öksürük ya da boğaz ağrısı gibi komplikasyonları yatıştıracak nemlendirici terapiler, güneş ışığından uzak kalma ya da güneş gözlüğü kullanma, A vitamini takviyeleri, kızamıkla beraber gelişen diğer hastalıklar için kullanılan doktor reçeteli antibiyotiklerdir.