Kıymalı Kabak Dolması Tarifi

Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden ‘Kıymalı kabak dolması tarifi’ sofraların vazgeçilmezlerindendir.

03.07.2020-14:52 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-14:51) Kıymalı Kabak Dolması Tarifi
Türk mutfağında, özellikle akşam yemeklerinin ana menüsü olan bu tarif, hem sağlıklı olması hem
de tabakta da hoş bir görüntü sergilemesi ile sizin ve misafirlerinize görsel bir şölen sergileyecektir.

İçindekiler:

• 5-6 adet büyük boy kabak
• 100 gram kıyma
• 1 adet orta boy domates
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 1,5 su bardağı bulgur ve ya pirinç
• 1 yemek kaşığı salça
• 5 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 tutam karabiber ve nane
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1 kâse yoğurt (servis için)

Yapılışı:

İlk etapta soğanları küp küp olacak şekilde doğrayarak bir tavaya alalım. Tavanın içine zeytinyağını ekleyerek kavurmaya bırakalım. Soğanları çok kızartmaya gerek yoktur, kabağın içinde tekrar ısı görecekleri için 4-5 dakika yeterli olacaktır. 100 gram kıymayı ve 1,5 su bardağı bulgur ve ya pirinci de ilave ederek karıştıralım. Bu iç harcın içine tuz, karabiber, nane, nar ekşisini ekleyip ocaktan alarak artık soğumaya bırakabilirsiniz. İç harcımız soğumadayken kabakları hazırlamaya başlayabilirsiniz. 5-6 adet büyük boy kabağı dilerseniz bir kabın içine biraz sirke koyarak bekletebilirsiniz.

Kabakları ikiye bölerek içlerini oyalım, fazla oymanıza gerek yoktur çünkü kabaklar tencerede dağılabilir. Hazırladığınız iç harcı da kabağın içine koyalım, iç harç pişince çoğalacağı için çok fazla doldurmadan kabakları hazırlayalım. Hepsi bittikten sonra tencereye dizelim ve kabakların en üstünü kapatmamız için domatesten kapak yapalım. Domatesi çok büyük olmayacak şekilde doğrayarak kabaklara yerleştirelim. Pişmeye bırakmadan önce sos hazırlayalım.

Sosu için:

3 su bardağı suyu bir kaba koyun, içine bir yemek kaşığı salçayı ilave ederek tuzunu ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın. Artık sosunuz hazır ve tencereye koyabilirsiniz.
Kıymalı kabak dolması, çabuk pişen bir tariftir. Önce yüksek ateşte sonra biraz daha kısarak 20-25 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Yemeğinizi yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Kıymalı Kabak Dolması Tarifinin Yanında:

Kıymalı kabak dolması ile güzel bir ‘Akdeniz salatası’ yapabilirsiniz. Kabak dolması her ne kadar sağlıklı olsa da içindeki kıyma ve pirinçten dolayı yanına en çok salata yakışacaktır.

Akdeniz salatası için malzemeler:

• 4-5 yaprak kadar Akdeniz marul
• 5 adet kiraz domates
• 1 adet salatalık
• 10 adet dilimlenmiş zeytin
• 50 gram beyaz peynir
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Yarım limon
• 1 çay kaşığı tuz

Marul, domates, salatalık iyice yıkadıktan sonra cam bir kâseye doğrayarak koyalım. İçine dilimlenmiş zeytinleri ilave edelim. Salatanın sosunu ayrı bir kâsede yapabilirsiniz. Yarım limonu sıkıp, 3 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirip içine tuz koyarak salatanızın üstüne dökebilirsiniz, en son olarak peynirleri küp şeklinde doğrayıp salatanızın üstüne gezdirebilirsiniz. Kıymalı kabak dolması ve Akdeniz salatası servis için hazırsa, afiyet olsun.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal