Kitap okumanın faydaları nelerdir? Çok kitap okumak bize neler sağlar? Kitap okumanın bilimsel faydaları nelerdir?
Kitap okumanın faydaları birçok insan tarafından merak edilmektedir. Kitap okumak hem kendi hayatlarımıza, hem zihnimize hem de beden sağlığımıza çok fazla fayda sağlar. Peki, kitap okumanın faydaları nelerdir?
KİTAP OKUMANIN FAYDALARI NELERDİR?
Kitap okumanın faydaları insanların hayat mücadelesi, geçim kaygısı, uzun süren çalışma saatleri gibi nedenlerle göz ardı edilmektedir. Ancak onca yoğunluğa rağmen birkaç sayfa da olsa kitap okumanın hem zihnimize hem de yaşamlarımıza çok fazla katkısı vardır. Kitaplar bizi günlük hayatın stresinden, akıcılığından ya da durağından uzaklaştırır. Zihnimizi dinlendirmek, taze ve faydalı bilgilerle zihnimizi yeniden doldurmak için tetikleyici bir rol üstlenir. Zihni yenilenen kişi yaşamdan daha fazla zevk alır.
Eskiden, biz lise ya da ilkokul sıralarındayken bir kusur işlediğimizde öğretmenler kitap okuma cezaları verirdi. Ceza mı? Böyle bir cezaya karşı daha çok kusur işlemek gelirdi insanın içinden. Oysa güzel davranışlarda bir ödül olarak verilmeliydi kitaplar. Hal böyle olunca, kitap okumayı bir ceza olarak gören çocuklar kitaplardan uzaklaşmaya başladı. Zira onlar için okumak bir zorunluluktu ve insan beyni zorunlu davranışlara karşı isteksiz bir tutum sergilemekteydi.
Kitap okumanın faydası konusunu derinlemesine incelemeden önce olaya biraz daha genel pencereden bakalım istiyorum. Kitap okumanın, insanları farklı bir düşünce ve karakter yapısına yönelttiği bilimsel çalışmalarda kanıtlanmış durumda. Beyinsel hastalıkların görülme oranı kitap okumayanlarda okuyanlara nazaran daha fazla.
ÇOK KİTAP OKUMANIN FAYDALARI
Çok kitap okumak, empati yeteneğimizi yükseltir, olaylara, durumlara ve insanlara nesnel bir gözle bakmamıza ve onların iç yüzünü anlamamıza yardımcı olur. Çünkü okuduğumuz her kitap bize bir hikaye sunar. Farklı görünüşlerde, farklı hayal alemlerinde ve düşüncelerde dolaşan insanları yanı başımıza getirir. Biz onları tanırız. Roman karakterlerini tanımak bir insanı tanımak gibidir. Kitap okumanın faydaları arasında gösterilebilecek en önemli madde ise kuşkusuz ki sözcük dağarcığımızı geliştirmesidir. Kim kendisini daha iyi ifade etmek, daha iyi anlatmak ve göstermek istemez ki şu dünyada? Etkileyici bir hitap diline ulaşmak ve daha fazla sözcük dağarcığına sahip olmak daha fazla kavramla düşünebilmemize yol açar. Biliriz ki; insan kelimelerle düşünür. Daha fazla kelime, daha çeşitli düşünceler anlamına gelmektedir.
Isınma turlarını tamamladık. Haydi gelin maddeler halinde kitap okumanın faydaları konusunu irdeleyelim.
KİTAP OKUMAK STRESLE BAŞ EDEBİLMEMİZE YARDIMCI OLUR
Günün sonunda birkaç sayfa kitap okumak bizleri günlük hayatın stresinden, kaygılarından ve sıkıntılarından bir süreliğine uzaklaştırır. Bu şekilde yenilenmiş hissederiz ve dünyaya karşı pozitif bir şekilde bakarız. Öte yandan, kitap okumak bizi sadece stresten uzaklaştırmaz. Stresimizi gözle görülür bir oranda azaltır.
KİTAP OKUYAN İNSANLAR YALNIZLIK ÇEKMEZ
Öyle bir an geliyor ki; kalabalıklar içerisinde bile insan kendisini sonu gelmez bir yalnızlığın içinde buluyor. Anlaşılamamak ya da anlatamamak mefhumu insanları bireyselliğine ve kendi iç dünyasına itiyor. Ancak çok kitap okuyan insanlar bu yalnızlığı çekmiyor. Kitaplar eski bir dost ile sıcak bir buluşma gibidir. O dostluğun üzerinden ne kadar uzun zaman geçerse geçsin, baktığınızda yalnız olmadığınızı hissedersiniz.
KİTAP OKUMAK YARATICILIĞI BESLER
Mars'ta saatte 990 km hızla hareket eden bir trende dondurma yerken dışarıdaki manzaraya baktığınızı hayal edin. Hayal etmesi güç değil mi? Özellikle bilim kurgu romanları insanın yaratıcılığını ve hayal gücünü besler. Bu şekilde çok farklı objeler ve canlılar arasında gerçek hayatta olması imkansız bağlantılar kurabiliriz. Ayrıca, her gün dünyanın farklı bir şehrine gittiğinizi ve o şehrin en kalabalık meydanlarında tur attığınızı, müzelerinde dolaştığınızı düşünün. Kitaplar bunu mümkün hale getirir. Henüz yabancı bir şehre adımınızı bile atmadan o şehre daha önce gitmişsiniz gibi hissedersiniz.
KİTAP OKUMAK EMPATİ YETENEĞİ KATAR
Okunan her kitap, bir hayatı tanımak anlamına gelir. Bu hayatları tanımak, sokakta yürüyen ve yüzlerine bile bakmadan geçip gittiğimiz insanları tanımamıza, onlarda empati bağı kurabilmemize olanak sağlar. İnsanları daha iyi anladığımızda, onlarla daha iyi empati kurabildiğimizde aramızdaki bağlar da daha güçlü olacaktır. Dostluklarımız daha içten, sevgilerimiz daha kalıcı olacaktır.
BİLGİ GÜÇTÜR
Francis Bacon'un da dediği gibi; 'Bilgi güçtür' Kitaplar ise bizim daha fazla güçlü olmamıza yardımcı olur. Edinilen her yeni bilgi, hayatımızda avantajlı bir konum sunar bizlere. İşte, evde, sokakta ya da bir eğlence merkezinde bilgiyle donanan bir insan olmayı kim istemez ki? Bu tür kişiler her zaman fikri sorulan, düşünceleri merak edilen bir kişidir.
KİTAP OKUMAK KONSANTRASYONU ARTTIRIR
Öyle bir çağdayız ki; aynı anda birden fazla işi yapmak zorundaymışız gibi hissediyoruz kendimizi. Yazı yazarken bir yanda WhatsApp mesajlarına cevap veriyoruz. Yemek yaparken sosyal medya hesaplarımızı kontrol ediyoruz. Müzik dinlerken pencereden dışarıyı izlemek yerine Instagram'dan hikayeleri izliyoruz.
Kitap okurken aynı anda sadece tek bir şeye odaklanırız. Kitaptaki hikayeye ve anlatıma. Bu nedenle kitap okumak konsantrasyonumuzu ciddi oranda arttırır. Bütün dikkatimiz kitap okuma eyleminin kendisindedir.
Kitap okumanın faydaları konusunu anlattık. İsterseniz galerimize göz atmaya devam ederek kitap okuyan insanların anlarına şahit olabilirsiniz.