Kışa girmeden önce aldığınız taze sebze meyveleri kurutup kışın gönül rahatlığıyla kullanmak mı istiyorsunuz? işte bu yöntemler tam size göre!
Kışa girmeden önce aldığınız taze sebze meyveleri kurutup, kışın gönül rahatlığıyla kullanmak mı istiyorsunuz? işte bu yöntemler tam size göre!
Biber kurutma yöntemi
Dolmalık biberleri kurutmak için il olarak içini boşaltın ve içini çekirdek kalmamasına özen göstererek yıkayın. daha sonra bir iğneye ip geçirip biberleri ipe geçirin. ipe dizdiğiniz biberleri güneş gören bir yere çıkartıp kurumaya bırakın. biberler pembe hale gelince güneşten alıp ve serin bir odada saklayın. üzerini bir bezle örterek saklayabilirsiniz.
Kabuklu kurutulmuş elma daha lezzetli ve daha sağlıklı olacağından kabuklarını soymadan güzelce yıkayın. ince dilimler halinde elmaları kesin ve çekirdekleri temizleyin. 1 litre suya 1 su bardağı limon suyu katın ve elmaları bu suyun içine koyup bekletin. 10 dakikadan fazla bekletmeden sudan elmaları alın. elmaların üzerine hindistan cevizi veya tarçın serpebilirsiniz. fırın sıcaklığını 93 dereceye getirin .elmalar birbirine yapışmayacak biçimde tepsiye dizin. 1 saat pişirin ve elmaların öbür yüzünü çevirip 1 saatte bu şekilde pişirin. toplamda 2 saat kadar pişirmeniz gereken elmalarınızı yanmaması için kontrol edin.
Mısır kurutma yöntemi
Mısırın kabuğunu soyun,püsküllerini kesin ve soğuk su ile iyice yıkayın. mısır çok tanecikli olduğu için kurutma süresi çok daha uzun olur. fakat fırında mısırları kurutmak 6 saat sürebilir. fırını mümkün olan en düşük ısıya getirin. fırın ısınırken, mısırları 4 dakika kaynar suyun içinde bekletin. sonra mısır tanelerini bir havlunun üzerine çıkarın ve yaklaşık yarım saat açık havada kurumasını bekleyin. pişirme tepsisine mısır tanelerini yayıp, fırına koyun ve yaklaşık 6 saat sonra çıkarın. fırından çıkardığınız mısırı oda sıcaklığında kurutun ve 6 aya kadar hava almayan saklama kabında muhafaza edin.
Patlıcan kurutma yöntemi
Patlıcanları yıkayın, sapını kesin ve üç parçaya doğrayın. patlıcanların etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkarıp, patlıcanın kabuk kısmı kurumaya bırakılır fakat siz içini israf etmek istemiyorsanız da iç kısımları da kurutabilir veya iç kısımlarını başka bir yemekte kullanabilirsiniz. patlıcanları tuzlu suyun içine koyun ve 3-5 dakika kadar bekletin. suyun içindeki tuz sayesinde patlıcanın acılığı gidecektir. biberleri ipe geçirme yöntemindeki gibi patlıcanı da ipe dizin. patlıcanları ipe dizdikten sonra güneşte kurumaya bırakın ve 1-2 haftaya patlıcanlarınız kurumuş olacak.