İnfertilite halk arasındaki adıyla kısırlık olarak bilinen durum, anne ve baba olmak isteyen adayların karşılaştıkları bir durumdur. Bizde sıklıkla araştırılan kısırlık nedir? Kısırlık belirtileri neler? Kısırlık belirtileri kadın, kısırlık belirtileri erkek, kısırlık genetik mi? Sorularının cevaplarını sizin için bir araya getirdik.
Kısırlık, çiftelerin düzenli olarak korunmadan ilişkiye girmesi sonucu gebeliğin oluşmaması durumudur. Genel olarak süreç bir yıl olarak belirtilmektedir. Ancak 35 yaşını aşmış kadın ve erkeklerin düzenli ilişki sonucu gebelik durumu ile karşılaşmaması halinde kısırlık tedavisine erken başlanabilir. Kısırlık, üreme sisteminin vücudun üreme işlevini yerine getirme yeteneğini bozan bir hastalıktır.
Bir üreme sistemi rahatsızlığı olan kürtajın birçok etkili tedavi yöntemi vardır. Gelişen ve gelişmekte olan bu tedavi yöntemleri bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin şansını oldukça artırmakta.
En merak edilen konulardan biri kısırlığın neden olduğu sorusudur. Kısırlığın nedeni, kadın ve erkeğe ait olabileceği gibi yapılan araştırmalar sonucunda tam bir netlik kazanmamıştır.
Çocuk sahibi olmak her ne kadar kolay bir durum gibi görünse de aslında bu süreç oldukça karışıktır. Sağlıklı bir gebeliğin oluşması için aşağıdaki süreçlerin sağlanması gerekmektedir;
-Kadın tarafından sağlıklı yumurta üretimi
-Erkek tarafından kaliteli sperm üretimi
-Spermin yumurtaya ulaşmasını sağlayan sağlıklı fallop tüpleri
-Spermin yumurtayı döllemesi
-Döllenmiş yumurtanın rahimde içinde tutunabilmesi
-Yeterli embriyo kalitesi
Erkek hastalar üzerinde yapılan incelemelerde, ilk olarak bakılan durum meni miktarı, sperm adeti, sperm hareketliliği ve sperm şeklidir. Yapılan testler sonucu gerekli görülmesi durumunda farklı muayenelerde uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken cinsel performans ile sperm sıkıntısının farklı şeyler olması.
Kadınlarda ise kısırlığı anlamak biraz daha uzun tetkiklere dayanıyor ve bu nedenle zahmetli olabiliyor. Kadınlarda kısırlık incelemesi için takip edilen adımları sıra sıra aktaralım.
- Rahim filmi ve görüntüleme
- Hormon tahlillerinin yapılması
- Rahimdeki miyom, polip, kist gibi oluşumların incelenmesi
- Yumurtalık incelemeleri
- Rahim yapısındaki bozulmaların tespiti
- Adet düzeni üzerine incelemeler
Gerçekleştirilen bu testler sayesinde anne adayının gebe kalmasına engel olabilecek tüm etkiler tespit edilir ve tedavi süreci başlar.