Artvin'in Yusufeli ilçesinde emekçi kadınların yaptığı doğal mucizevi karışım kısırlık sorununa çare oldu. Yapılan pestilin içerisindeki çinko ile kemik gelişimine de katkı sağlandı.
Kısırlığa çare olan formül geldi. Artvin’in Yusufeli'ne bağlı İşhan köyünde ikamet eden emekçi kadınlar, dut meyvesinin olgunlaşması ile pekmez yapımı için kollarını sıyırdılar. Güne saat 04.00'de kalkarak başlayan ve dutları naylon örtülerin üzerine silkeleyen kadınlar, bir çabayla topladıkları dutları önce kazanlarda kaynatıyor. Kazanda güzelce kaynayan dut, özel bir şekilde hazırlanan mekanizmanın içine Artvinli kadınlar tarafından koyulup suyu çıkarılıyor. Bununla beraber dut suyu hazırlanmış olunuyor.
HAZIRLANAN DUT SUYUNDAN PESTİL VE KÖME YAPILIYOR
Birkaç işlemde geçerek hazırlanan dut suyu yeniden kazanlara dökülüp, neredeyse 3 saat boyunca kaynatılmasının ardından su giderek koyulaşarak pekmez oluyor. Dut ile yaptıkları pekmezi hazırlayan kadınlar, bir yandan da dut suyundan pestil ve köme yapıyor. Dut suyunun içine un koyarak, cıvık hamur elde eden kadınlar, 20 dakika karıştırıyor. Hazırlanan hamur karışımı, temiz bezlerin üzerine incecik seriliyor ve kuruması gerektiği için güneşe bırakılıyor.
CEVİZLİ KÖME YAPIMI
Güneşte beklemesinin ardından kuruyan hamur karışımı, pestil olarak tüketiliyor. Bir yandan da köme yapan kadınlar, cevizleri iplere sırayla diziyor. İplere sıra sıra inci gibi dizilen cevizler, pestil için de hazırlanan hamur karışımına batırılıyor. Hamura bulanan cevizli kömeler, yine kuruması için iplere asılıyor. 2 gün boyunca bahçelerde bekletilen köme ve pestil, kurumasının ardından kadınlar tarafından toplanıyor.
KURUMASI İÇİN BAHÇEYE SERİLİYOR
Hazırladıkları pekmez, pestil ve köme yapımının hiç kolay olmadığını birçok aşamadan geçtiğini dile getiren emekçi kadın Nurdan Şimşek, ‘Dut pekmezini hazırladık ve kilosunu 55 liradan satacağız. Alıcılarımız da var. Pekmezin ardından pestil hamuru hazırlıyoruz. Yaklaşık 20 dakika yoğuruyoruz. Daha sonra bu hamuru bahçeye götürüp, bezlerin üzerine seriyoruz ve güneşte kurumasını bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.
‘ÇOK ZORLU BİR İŞ’
Birbirinden farklı ve yarayışlı bu karışımlar için ailesine yardımda bulunarak emek veren Gamzenur Şimşek ise yaptıklarından bahsederek ‘Sabah erken saatlerde kalkıyoruz ve dutları silkeliyoruz. Daha sonra bu dutlar, kazanlarda kaynatılıyor ve dutun suyunu çıkarıyoruz. Çıkan suyu da kaynatıyoruz. Bir yandan da pestil ve köme için hamur hazırlanıyor. Bu cıvık kıvamdaki hamur, bezlere seriliyor ve güneşte kuruması için bahçeye seriliyor. Çok zorlu bir iş’ şeklinde konuştu.
‘ÇOK PAHALI, UCUZA SATIN’ DİYORLAR AMA ÇOK ZOR BİR İŞ’
Verdikleri emeğin karşılığında gereken ücretlendirmeyi yaptıklarını söyleyen Merve Alkan da işin zorluğunu bildirerek ‘Alanlar, bazen ‘Çok pahalı, ucuza satın’ diyorlar ama çok zor bir iş. Sabah erken saatlerde kalkıyoruz. 2 gün sürüyor, kuruyunca da bezlerden topluyoruz’ diye konuştu.
PESTİLİN BİRÇOK FAYDASI BULUNUYOR! PEKİ BU FAYDALAR NELER ?
Pestilin faydaları saymakla bitmiyor. Birbirinden ayrı meyvelerden üretilen pestil birçok çeşide sahip. içeriğinde yüksek oranda bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici ve düzenleyici bir etkiye sahiptir. Pestil, içeriğinde yüksek oranda bulunan selenyum minerali sayesinde insan vücudu için güçlü bir antioksidandır.
VÜCUDUN HÜCRE VE DOKULARININ YENİLENMESİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Çok etkili bir çinko kaynağı olan pestil, düzenli bir şekilde kullanılması halinde içinde bulunan çinko sayesinde erkeklerin yaşadığı kısırlık problemine çare olmaktadır.
Pestil çeşitleri, çinkonun yanı sıra kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından da zengin bir gıda maddesidir. Bu sebeple pestil ürünleri, düzenli tüketilmesi halinde kemik gelişimine destek olmasının yanı sıra ilerleyen yaşlarda oluşacak eklem ve kemik rahatsızlıklarının da önüne geçmektedir. Vücudun hücre ve dokularının yenilenmesinde çok mühim bir yere sahip A, B, D, E ve K grubu vitaminler açısından zengin olan pestil ürünleri aynı zamanda vücudun su dengesinin korunmasına da katkı oluşturmaktadır.
Pestil zengin besin değeri sayesinde vücut enerjisini yükseltmede önemli bir role sahiptir.