Yeni düzenlemeye göre, hangi işverenlerin kısa çalışma ödeneği için müracaat edebileceği, ne kadar süre yararlanabileceği, işçilerin ödenek alıp alamayacağı ve ödeneğin miktarına ilişkin tüm detaylar açıklandı.
2003 yılında iş hayatı mevzuatına giren kısa çalışma ödeneği, istihdamı koruma amacı taşır. Çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanarak, deneyimli personelin işten çıkarılması önlenir. Kısa çalışma uygulaması, azami üç ay süreyle yapılabilir.
Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin en az 15 saatini geçici olarak azaltan veya iş yerinde faaliyeti tamamen veya en az bir ay geçici olarak durduran işverenler kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.
Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin ödeneğe hak kazanabilmesi için:
İş müfettişlerince uygunluk tespiti tamamlandıktan sonra yeni işçi eklenmesi veya çalışılmayan sürenin artırılması için talepte bulunulabilir. Ancak bu durum yeni bir başvuru olarak değerlendirilir.
Son 120 gün hizmet akdine tabi olma ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olan her işçi kısa çalışma ödeneği alabilir. Yabancı işçiler de aynı şartları sağladıkları takdirde bu uygulamadan yararlanabilir.
Kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak belirlenir. 2024 yılı itibarıyla günlük ortalama brüt kazancın 666 TL olduğu dikkate alındığında, işçiye brüt 400 TL ödenir. Asgari ücretle çalışan bir kişinin eline günlük 340 TL geçer.
Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için doğrudan işçinin kendisine ödenir. Ödemeler, kuruma bildirilen banka hesap numaraları aracılığıyla yapılır. Hesap numaralarının eksik veya hatalı bildirilmesi durumunda ise PTTBank aracılığıyla ödeme gerçekleştirilir.
Bu yeni düzenlemelerle birlikte, kısa çalışma ödeneği kapsamında daha fazla işçi ve işveren desteklenerek istihdamın korunması hedeflenmektedir.