Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte metabolizma soğuk hava ile daha sağlam mücadele etmek için yavaşlamaya başlar. Sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivitenin yetersizliği gibi nedenlerden dolayı bağışıklık sistemi de zayıflar. Bu yıl bilhassa koronavirüs döneminde bağışıklık sistemini güçlü kılmak daha fazla önem taşıyor. Peki, kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmalıyız? Bağışıklık güçlendirici bitki çayları nelerdir?
İlk kural kahvaltı öğününü asla atlamamak. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesi sağlandığı zaman kan şekeri dengelenir, metabolik hız artar. Aynı zamanda kahvaltı, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler.
MEVSİM SEBZE VE MEYVELERİ KORUYUCU KALKAN!
- Meyveler içerdikleri antioksidan ve vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendiren ve metabolizma hızını artıran en önemli besinlerdir. Meyve genellikle sabah ya da öğle saatlerinde tüketilmelidir. Uyku saatine yakın insülin direncini tetikleyecek besinler, gece yağ yakımı yavaşlatır ve melatonin hormonunun salgılanmasını engeller.
- Kırmızı orman meyvelerinin sayısız faydası vardır. Bu meyveleri kullanarak kendinize detox suları hazırlayabilirsiniz. Vücudunuz böylelikle toksinlerden arınacaktır. Portakal, mandalina, greyfurt vb. meyveleri mevsiminde tüketmek çok önemlidir. Hazır mevsimiyken doğru zamanda tüketmeniz önerilir.
- Soğan, sarımsak, lahana, brokoli, roka, karnabahar, pazı, Brüksel lahanası vb. gibi sülfür zengini gıdalara beslenme programınızda yer açın.
- Çinko bakımından zengin besinleri de doğru miktarda tüketmeniz önerilir. Hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, susam, fındık, badem, ceviz, fıstığı bu besinlere örnektir.
- Toksinlerin baş düşmanı suyu ise günde mutlaka en 2 litre olmak üzere tüketmeye özen gösterin.
- Sonbahar aylarında bitki çayları içmek, antioksidan özellikleri sayesinde hastalıklara karşı hem korur hem de daha dinçlik hissettirir. Günde 1 veya 2 fincan bitki çayı tüketebilir. Bitki çayı olarak; adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, hibiskus, nane limon, yeşil çay, melisa, kekik, rezene, zeytin yaprağı çayı, papatya, anason gibi çayları tercih etmek önemlidir.
Sağlıklı lif kaynağı olan tam tahılları yani tam buğday ve unu, tam çavdar ve unu, bulgur, kara buğday, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepekli makarna, kinoa gibi besinleri daha sık tüketerek bağırsak hareketleri desteklenip, metabolizma hızlandırılır ve bilişsel olarak daha iyi hissedilir.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra yeterli ve düzenli uyku da güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardan. Doğru zamanda, yeterli uyku uyumak hormonların doğru şekilde salgılanmasını sağlar, güne daha zinde ve dinlenmiş olarak başlanmasına katkıda bulunur.
Kış detoksu için gerekli malzemeler:
- 1 adet elma
- 1 veya 2 adet orta boy kırmızı pancar
- 10 sap taze ıspanak
- 7 sap taze fesleğen
- 2 parmak büyüklüğünde taze zencefil kökü
- 1 limon
- 1 adet kereviz sapı
- 1 su bardağı içme suyu
Kış detoksu hazırlamak için; Bir bardak içme suyunu ve tüm malzemeyi robottan geçirin ve her seferinde taze olarak hazırlayın. Afiyet olsun...