Kırmızı etin fiyatında büyük işletmelerinde payı büyük: Kartelleşmeye dikkat!

Et fiyatlarındaki yukarıya doğru tırmanış, uzmanlarında dikkatini çekti. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişte bazı büyük işletmelerin tutumlarının önemli ölçüde etkili olduğunu belirterek, "Bu işin öncülüğünü yapan 3-5 firma var. Bu firmalar, fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye sokuyor" dedi.

01.03.2024-12:20 - (Son Güncelleme: 01.03.2024-18:05) Kırmızı etin fiyatında büyük işletmelerinde payı büyük: Kartelleşmeye dikkat!

Et ve Süt Kurumunun (ESK) ithalat noktasında başarılı bir politika uyguladığını ifade eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kurumun şeffaf bir şekilde piyasayı yönettiğini ifade etti.

‘‘Küçük işletmeler pay verilmesi, bazı kesimin işine gelmiyor!’’

Başkan Tunç, geçmişte küçük işletmelerin ESK'nin hayvan ithalatından pay alamadığına işaret ederek, "ESK tarafından ithal edilen hayvanların 150 bin tanesinin küçük işletmelere verilmesi kararı var. Bu, küçük aile işletmeleri açısından çok mutlu edici ve ileriye dönük bu işin yapılabilmesi için de heyecan verici bir durum oluşturdu. Bunlar belli bir kesimin işine gelmiyor ve durumu bozmak için ellerinden geleni yapıyorlar’’ ifadelerine yer verdi. 

Başkan Tunç’dan ‘‘Kartelleşme’’ uyarısı!

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişte bazı büyük işletmelerin tutumlarının önemli ölçüde etkili olduğunu belirtti

Büyük işletmelerin kırmızı et fiyatlarında önemli rolleri olduğunu belirten Tunç, "kartelleşme" uyarısında bulunarak sözlerine şu şekilde devam etti: "Belli başlı illerdeki büyük işletmeler kırmızı et fiyatını tırmandırıyorlar. Bu işin öncülüğünü yapan 3-5 firma var. Bu firmalar, fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye sokuyor. Bu, gerçek üreticinin zararına yapılan bir olay. Bu insanlar hayvan ithalatında ciddi paralar kazandı. Devlet bunun önüne geçmeye başladığı anda bütün dengeler bozuldu. Bu yüzden bir sürü yol deniyorlar. Şu an suni bir piyasa var ve kırmızı et fiyatlarında bir artış beklenmiyor. Artışın aksine ramazan ayının ortalarında kırmızı et fiyatlarının düşüşe geçmesini bekliyoruz. Fiyatlar bu şekilde sürdürülebilir değil."

‘‘Yol haritası üreticimizin işini kolaylaştıracak!’’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından açıklanan, 2024-2028 yıllarında uygulanacak "Hayvancılık Yol Haritası"na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tunç, daha önceki dönemlerde sektör için bir yol haritası olmadığını anımsatarak sözlerine şu şekilde devam etti: "Günübirlik kararlar bizim yön belirlememize engel teşkil ediyordu. Verilen yol haritası üreticimizin yönünü belirlemesinde etkili olacak. Üretici yol haritasına göre plan yapacak. Yol haritasında sektör açısından eksik bir tarafı kalmadı. Aile işletmelerinin ön plana çıkarılması gerekiyor.’’

‘‘Bakanlık aile işletmelerine yardımcı olacak!’’

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişte bazı büyük işletmelerin tutumlarının önemli ölçüde etkili olduğunu belirtti

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yol haritasına göre, küçük aile işletmelerine Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından üretilen damızlık hayvanların verileceğini söyleyen Tunç, "Gerçekten bu işi yapan insanlara bu hayvanların bedelsiz verilmesi çok daha iyi olur. Çünkü aile işletmelerimiz yok olmak üzere. 3 yetiştiricinin elindeki hayvan sayısı, 20 ildeki besi hayvan sayısına bedel. Bu insanlar da piyasaya yön vermeye meyilli" dedi.

Hayvan ırklarının ıslah edilmesi gerekiyor!

Tunç, çok çarpıcı bir bilgi paylaşımında bulundu dünyada ABD dışında büyük besi işletmeciliğinin olmadığını, Türkiye'de 50-60 bin hayvanı olan işletmeler bulunduğunu bildirerek, büyük işletmelerin hayvanları ithalat yoluyla sağladığına dikkati çeken Tunç, ülkede hayvan ırklarının ıslah edilmesiyle verim artışı sağlanması gerektiğini ve bu şekilde sektörün daha sürdürülebilir olacağını kaydetti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal