Kırkikindi yağmurları, Anadolu'da kış ve yaz aylarının başında genel olarak öğleden sonra, ikindi saatlerinde yağan ve konveksiyonel olarak görülen yağışlardır. Meteoroloji, bu yağışların yaklaştığını belirtirken Kırkikindi yağmurları merak konusu oldu. Peki Kırkikindi yağmurları nerelerde yağar? Hangi iklimlerde görülü? İşte detaylar...
Bu yağmur, yaz ve kış aylarının başında ikindi saatlerine yağan yağmurdur. Yağdığı saatten dolayı halk arasında kırkikindi yağmurları denmektedir. Genelde ikindi vakitlerinde başlayan bu sağanak yağışların 40 gün boyunca yağdığına inanılır. Bu yüzden kırkikindi olarak da anılmaktadır. Fakat halk arasında kırk gün sürdüğüne inanılan bu yağışların 40 gün sürmelerinin bilimsel bir dayanağı yoktur.
Kırkikindi yağmurları 27 Nisan Çarşamba itibari ile öncelikle İç Anadolu'da olmak üzere Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde de beklenmektedir. Nisan yağmurlarından sonra başlayan kırkikindi yağmurları genelde Mayıs ayının sonlarında başlar. Bu yağmur, Ekvator bölgesinde bir yıl boyunca her ikindi vaktinde yağmaktadır.
Yağdığı vakitten dolayı böyle adlandırılan bu yağmurlar konveksiyonel yağışlardır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görülür Bahsi geçen konveksiyonel yağış, ısınan havanın yükselmesi ile soğuması sonucu meydana gelir. Ülkemiz dışında Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.