Kırıkkale'de Japon Arkeolog önderliğinde sürdürülen arkeolojik çalışmalarda binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor!

Kırıkkale topraklarında gerçekleşen arkeolojik çalışmalarda binlerce yıllık tarihi gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Japonyalı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, açıklamalarda bulundu.

06.06.2022-11:43 - (Son Güncelleme: 06.06.2022-11:43)

Kırıkkale topraklarında gerçekleşen arkeolojik çalışmalarda binlerce yıllık tarihi gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, önderliğinde gerçekleşen kazı çalışmalarında milattan önce Ukrayna topraklarından ayrılan Kimmerler'in, Anadolu'daki ilk yerleşim yerinin Büyükkale olduğu düşünülüyor.

"Pers dönemindeki yerleşmede var"

Osmanlı döneminde de Büyükkale'de yerleşme olduğunu ifade eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Japonyalı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, "Onun altında Helenistik dönemine ait yerleşmesi tespit ettik. Helenistik'in altında Geç Demir Çağ denilen Akhamenid pers dönemindeki yerleşmede var" ifadelerini kullandı.


"Hayvan motifleri ve objeleri tespit ettik"

Kazı çalışmaların halen devam ettiği ve binlerce yıllık tarihin gün yüzüne çıktığı arkeolojik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Matsumura, "Şimdi Rusya ile savaş yapan Ukrayna bölgesinden Kimmerler diye kavimler Anadolu'ya gelmiş. Onlar tarafından yapılmış olan yerleşme yada kale. Biz Anadolu'da ilk defa burada tespit etmiş olduk. Arkada çok büyük bir sur duvar var. Bunların o dönemde yapılmış olduğunu düşünüyoruz ve onun çağdaşı olan mimarinin içerisinde Kimmerler'e yada İskitlere özgü hayvan motifleri ve objeleri tespit ettik. Şimdi onun altında çalışmaları sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal