Kiracı Haklarını Gözeten Düzenleme Yürürlüğü Girdi

2012’de yürürlüğe dahil olan ve işletme kiracılarını doğrudan ilgilendiren Borçlar Kanunu’ndaki beş önemli değişiklik 8 yıl sonra bugün geçerli olmaya başlayacak.

01.07.2020-09:40 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-09:18) Kiracı Haklarını Gözeten Düzenleme Yürürlüğü Girdi

Söz konusu düzenlemeye göre kira sözleşmelerinde düzenlemeye aykırı olarak yer alan maddeler kendiliğinden geçersiz hale gelecek.

Mülk sahiplerinin kiracılardan kanuna aykırı taleplerde bulunmaları halinde ise kiracılar yazılı ihtar göndererek bu taleplerin kanuna aykırı olduğunu belirtip ret edebilecek.

BİR KİRAYA GERİ KALAN AYLARI ÖDETME CEZASINA SON
Konut hususunda 8 yıldır uygulamada olan düzenleme çerçevesinde işletme kiracılarına yönelik hazırlanan sözleşmelerde, “Kiracı, bir kira bedelini zamanında ödemezse kalan ayların tamamının kirasını peşin olarak ödemek zorundadır” şeklideki madde bundan sonra devre dışı bırakılacak.

Bununla birlikte “Kiracı kira bedelini zamanında ödemezse şu kadar cezai şart öder” ifadesiyle yer alan madde de bugün başlangıcıyla tedavülden kaldırılacak.


DEVİR ENGELİ İÇİN GEREKÇE BEYAN EDİLECEK
Uygulamada olan sözleşmelerde kiracının iş yerini başkasına kiralama talebi durumunda kiracı olan işletmecinin bunu onaylamak zorunda olacağı yeni düzenlemede, temmuz ayından itibaren haklı bir gerekçe gösterilmemesi yönünde kiracının iş yerini başkasına devretmesine de önlenemeyecek.

KİRACI BULAN TAZMİNATTAN KURTULACAK
İş yerlerinde kiracıların imza altına alınan sözleşme süresinden önce iş yerini tahliye etmesi halinde ödediği tazminata yönelik de yürürlüğe girecek Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında düzenleme getiriliyor. Yeni dönemde zorunlu fesihten kaynaklı tazminat ödememek için kiracının kendi yerine aynı şartlarda başka bir kiracı bulması talep edilebilecek.

Kiracının temin edilmesi durumunda herhangi bir tazminata gerek duyulmadan işletme sözleşme süresi öncesinde çıkış yapabilecek.

MAHKEME KARARI İLE DEPOZİTO KESİNTİSİ
Kiraya alınmadan önce talep edilen depozito ödemesinin elden verilmesi de yasaklanacak. Bu değişiklikle depozito artık kiracı ve iş yeri sahibinin açacakları ortak hesaba yatırılacak ve sözleşme bittiğinde iş yeri sahibi ancak mahkeme kararıyla depozitodan kesinti yapabilecek.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal