Kira sözleşmesi ya da kira kontratı olarak bilinen belge son günlerde sıklıkla araştırılmaya başlandı. Ev sahibi ve kiracı arasındaki resmi belge olan bu sözleşme için meraklar arttı. Kira sözleşmesinin önemi ve daha nice bilgiler haberimizde siz değerli okurlar için bulunmaktadır.
Kira sözleşmesi nedir?
Mal sahibi ve kiracılar arasında yaşanabilecek olumsuzluklar yasal süreçlere uzayabilmektedir. Bu nedenle kişiler arasındaki kira sözleşmesi delil niteliği taşıdığından önem arz eder. Kira sözleşmesi içerisinde birçok bilgi ve anlaşmaya yönelik maddeler bulundurduğundan kaynaklı olarak herkes tarafından yapılır.
Kira sözleşmesi yapmak zorunlu mu?
Kira sözleşmeleri ya da kira kontratı “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak bilinmektedir. Kira sözleşmesi sözlü ve yazılı olabilirken elde kanıt olması açısından yaşanabilecek her olumsuzluğa özel olarak yazılı yapılması tavsiye edilmektedir.
Kira sözleşmesi örneği
Kira kontratı neden önemlidir?
Kiracı ve mal sahibi içinde farklı farklı önemleri olan kira kontratı resmi bir işlemi göstermesinden herhangi bir usulsüzlükte sözleşme devreye girerek yasal işlemler başlatılabilir. Kira kontratı içerisinde yer alan maddelerde özgürce değişim yapılması mümkündür fakat bu durum her iki tarafında rızası ile gerçekleşir.
Kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gerekenler
- Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığına dikkat ediniz.
- Kira kontratında belirtilen adresin kiralayacağınız yere ait olup olmadığını kontrol ediniz.
- Sözleşmede yer alan kira artışlarının ne zaman ve hangi oranlarda artış yapılacağını açıkça belirtin.
- Kira sözleşmesinde tarafların adı soyadı ve TC kimlik numarasının kesinlikle olması gerekir.
- Kira sözleşmesinde yer alan her sayfa tek tek imzalanırken bu işlem kefiller huzurunda gerçekleşir.
- Kira tutarının ayın hangi günler içerisinde ve hangi bankaya yatırılması gerektiği belirtilir.
- Depozito verildiği takdirde ne kadar verildiği ve neden verildiği sözleşmede açıkça belirtilir.