Kira Ödemeleri Ertelendi mi, Ne Zamana Kadar Ertelenecek? Ev ve İş Yeri Kiraları İçin Erteleme Yapılacak mı?

Corona virüsü ile mücadele kapsamında alınan önlemler her geçen gün artıyor. Son olarak 1 Mart ile 30 Haziran tarihleri arasında kira ödemesi yapamayan işletmelerin tahliye edilmemesine karar alındı. Bu karara bakıldığında mülk sahipleri, kira ödemesini sebep göstererek kira sözleşmesini sona erdiremeyecek.

28.03.2020-16:29 - (Son Güncelleme: 28.03.2020-16:01) Kira Ödemeleri Ertelendi mi, Ne Zamana Kadar Ertelenecek? Ev ve İş Yeri Kiraları İçin Erteleme Yapılacak mı?

Coronavirüsü ile mücadele kapsamında alınan önlemler her geçen gün artıyor. Son olarak 1 Mart ile 30 Haziran tarihleri arasında kira ödemesi yapamayan işletmelerin tahliye edilmemesine karar alındı. Bu karara bakıldığında mülk sahipleri, kira ödemesini sebep göstererek kira sözleşmesini sona erdiremeyecek. Yaşanan bu son dakika gelişmesiyle beraber Meclis'te kabul edilen Torba Yasa'da bulunan kira ödemeleriyle ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. İcra takibi başlatma, dava açma benzeri işlemlerin Toba Yasayla beraber durdurulmasına karar alınırken dikkat çekici madde, 1 Mart ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında ödenecek olan kira ödemeleriyle ilgili oldu. Kira ödemeleriyle ilgili 1 Mart tarihi itibariyle uygulanacak kararlarla ilgili son dakika haberinin detayları…

KİRA ÖDEMELERİ ERTELENDİ Mİ?

Coronavirüsü pandemisine karşı ekonomik alanda alınan önlemleri içeren Torba Yasası onaylandı. Torba Yasa'nın içeriğinde bulunan maddelerden en dikkat çekeni ise kira ödemelerine getirilen düzenleme oldu. Düzenlemeye bakıldığında kira ödemeleri ne zamana kadar ertelendi? Konut kirası ödemelerinde erteleme var mı?

1 Mart 2020 tarihinden itibaren uygulamaya girecek iş yeri kredi ödemeleriyle ilgili Torba Yasa'daki madde şu şekilde:

"1 Mart 2020'den 30 Haziran 2020'ye kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ile tahliye nedeni oluşturmayacak, söz konusu bu hüküm 1 Mart 2020'den itibaren uygulanacak."

Torba Yasa'da ev kredileriyle ilgili bir madde bulunmuyor.

TORBA YASA'DAKİ MADDELER NELER?

-Dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikayet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri de dahil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler 30 Nisan 2020'ye kadar durduruldu.

-Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 24 Mart 2020'den önce olup da kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık 2020'ye kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.

-Çek Kanunu'ndaki değişiklikle, 24 Mart 2020'ye kadar işlenen suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazı durdurulacak.

-1 Mart 2020'den 30 Haziran 2020'ye kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak, söz konusu bu hüküm 1 Mart 2020'den itibaren uygulanacak.

-Ay içerisinde 10 gün ve üzeri çalışan; "kısmi süreli çalışanlar", "puantaj usulü çalışanlar" ve "ev hizmetlerinde çalışanlar"ın eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini tamamlama zorunluluğu kaldırıldı.

-1 Nisan 2020'de yürürlüğe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2021'e ertelendi.

-Hazine ve Maliye Bakanının, kredi garanti kurumlarına nakit kaynak aktarma veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç etme yetkisi 25 milyar liradan 35 milyar liraya yükselecek.

-Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda 22 maddesi daha kabul edilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, kamuda en az 5 yıl görev yapan müfettiş, denetçi ve kontrolörler arasından yazılı ve sözlü sınav sonucunda başarılı olanlar, Kültür ve Turizm Bakanı tarafından 31 Aralık 2020'ye kadar müfettiş veya başmüfettiş kadrolarına atanabilecek. Bu şekilde atananların sayısı 20'yi geçmeyecek.

-İstanbul'da Hacegan Vakfı tarafından kurulan Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesinin ismi "İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi" olarak değiştirilecek.

-Türkiye'de ikamet etmeyen vatandaşlar ile çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler, döviz cinsinden Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil olabilecek.

-Döviz cinsinden BES'e ödenen paylar için devlet katkısının yüzde 10'a kadar indirilmesinde Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

YORUM YAZ..
Modal