Kira gelirleri olanlar maliyeye takıldı: Ağır cezalar yolda

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bilgilendirme yapılmasına karşın 700 bin civarında kişinin vergi beyanı vermediğini duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu mükellefler hakkında cezai işlem yapılacağını bildirdi.

25.08.2024-13:10 - (Son Güncelleme: 25.08.2024-13:11) Kira gelirleri olanlar maliyeye takıldı: Ağır cezalar yolda

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan dönemi sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şimşek, beyanname dönemi bitiminde kira geliri elde eden 95 bin 989 mükellefin 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiğini açıkladı. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan bilgilendirmelere rağmen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerle ilgili cezalı işlem başlatılacak.

Beyanname Vermeyenlere Cezalı İşlem Yapılacak

Bakan Şimşek, kira gelirlerini beyan etmesi gereken mükelleflere yönelik bilgilendirme SMS'lerinin gönderildiğini belirtti. GİB tarafından, bankalar üzerinden yapılan ödemeler ve tapu bilgileri ışığında tespit edilen kira geliri elde eden 700 bin mükellefe hatırlatma yapıldı. Beyanname vermeyenler hakkında cezalı işlem yapılması için vergi dairelerine bilgi iletildi.

153,4 milyon lira ihbar edildi

Yapılan çalışmalarda, beyanname vermeyi ihmal eden mükellefler için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendi. Ancak, pişmanlıkla beyanname verme hakkı bulunan mükellefler, vergi ziyaı cezası ödemeden beyanname verebilirler. Şimşek, mükelleflerin beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verebileceğini ve ödemelerini banka veya kredi kartıyla yapabileceklerini vurguladı.

Kira gelirleri olanlar maliyeye takıldı: Ağır cezalar yolda

Kayıt Dışılığıyla Mücadele Devam Ediyor

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürütülen kira denetimlerinin kapsamlı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Vergi adaletinin sağlanması ve bütçe açığının azaltılması amacıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarının süreceğini ifade etti. Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına neden olanların takip edilmeye devam edileceğini söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal