Kira fiyatları düşecek mi? Merkez Bankası’ndan son dakika açıklaması!

Merkez Bankası, konut kiralarındaki sorunlara çözüm önerilerini sıraladığı Enflasyon Raporu'nda çeşitli tavsiyelerde bulundu. Bu öneriler arasında ekonomik olarak dezavantajlı kesimler için sosyal konut politikalarının desteklenmesi ve genişletilmesi önerildi.

15.02.2024-16:44 - (Son Güncelleme: 15.02.2024-17:29)

Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'nda yer alan önerilere göre, konut kira sorununa çözüm getirmek için; ‘Etki Analizlerine Dayanan Düzenlemeler’, ‘Sosyal Konut Politikalarının Güçlendirilmesi’,  ‘Hisseli Kiracılık Modeli Teşvikleri’, ‘Kurumsal Kiralama Uygulamalarının Geliştirilmesi’, ‘Vergilendirme Politikalarının Yeniden Değerlendirilmesi’ çalışmaları önerildi.

Merkez Bankası’nın önerileri açıklandı

Merkez Bankası'nın önerileri arasında yer alan "tüm kiraların merkezi bir platform üzerinden takibi" ve "kiralamalarda belirli standartların belirlenmesi" tavsiyesi, konut kira piyasasında şeffaflığı artırmayı ve standardizasyonu sağlamayı hedeflemektedir. Banka şu önerilerde bulundu:

- Kiralık konut arzının planlanarak artırılması,

- Devlet destekli kiralık sosyal konut sistemi,

- Sermaye Piyasası Kurulu'na bağlı şirketlerle kurumsal kiralama,

- Hisseli kiracılık uygulaması,

- Konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi de var.

Yüzde 25 kira artış sınırına da değinen Merkez Bankası, kira artışlarında bu orana uyulma oranının düşük olduğuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Ali Hepşen: “Bugün konut üretmeye başlasak en az 2 yıl sürer!”

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, konut ve kira piyasasındaki artışın yarattığı sorunları değerlendirerek, "Kısır döngü yarattık biz. Özellikle son 2 yıllık zaman döngüsü içerisinde geçmişten gelen kısır döngü yarattık. Düzenlemeye ihtiyaç var ama arzın artırılması gerekir aksi takdirde hiçbir şey konuşmak bir şey ifade etmez." şeklinde konuştu. Hepşen, eski ruhsat rakamlarına göre 2012'de 1 buçuk milyon konut adedinden, sonraki yıllarda 600-700 bin adetlere kadar düşüldüğünü belirterek, kamunun kiralık konut konusunda gerçekçi önerileri dikkate alarak projeler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Rıdvan Akgün: “İnsanlar vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktan korkuyor.”

Gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün, vergi uygulamasının belirsizliklere neden olduğunu belirterek şunları söyledi: "Emlak sektörünü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Şimdi vatandaşın mevduattan çıkıp gayrimenkule yatırım yapacağı bir dönemdeyiz. İkinci konut dediğiniz zaman, diyelim ki vatandaş kendi oturduğu dairenin dışında askere gitmiş, evlenmek üzere oğlu için de kendi üzerine bir konut tutuyor. İnsanlar almış oldukları arsayı kat karşılığı verdiği zaman buradan birkaç konut alabiliyor. Vatandaşın gayrimenkule yaptığı yatırıma müdahale olmamalı. Bu uygulamayla ikinci konutu olan vatandaşların bir bölümü elinden çıkaracak. Bu durum kısa vadede konut fiyatlarını vatandaş lehine düşürebilir. Çünkü insanlar vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktan korkabilir. Şu anda verginin ne şekilde uygulanabileceği belli değil."

Rıdvan Akgün öneriler arasında yer alan 'hisseli kiracılık' ile ilgili de ''Hisseli kiracılık paylı satış uygulamalarını hatırlatıyor. Ama 'hisseli kiracılık' denilince bunun nasıl uygulanacağı şu anda belirsiz. Ben uygulamada sorunlar olabileceğini düşünüyorum. Türkiye'de kimse malına hissedar almak istemez. Nasıl uygulanacağını görmek gerekiyor'' dedi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı: “Konut arzı artar’”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da, ''Kademeli vergi düzenlemesi nasıl uygulanacak'' sorumuza şu cevabı verdi: "Öneriyi şu aşamada uygulanabilir bulmuyorum. Eğer uygulanırsa ilk etapta talebi azaltmak arzı çoğaltmak için etkili olabilir. Çünkü yüksek vergi durumunda ev sahibi satayım gitsin uğraşmayayım diyecek. Satış arzını artırmaya yönelik bir tablo çıkabilir ortaya. Çünkü kuraldır piyasaya bir şeyi ne kadar çok verirseniz onuz fiyatı düşer. Birçok yönden düşünmek gerekiyor. İlk etapta olumlu olsa da farklı sektörleri nasıl etkiler bakmak gerekiyor. Örneğin inşaat sektörü etkilenebilir; inşaat yapmazlar.''

Kademeli vergilendirme uygulaması önerildi

Merkez Bankası, enflasyonun düşürülmesi için çaba harcanırken, Temmuz ayında sona ermesi planlanan kira artış sınırlamasının konut piyasasında endişe yarattığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası, kira fiyatlarının takibi ve konut arzının dengeli kullanılması için çeşitli tedbirler öneriyor. Öneri paketi arasında sahip olunan konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi de bulunuyor.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal