Kira beyannamesi için yeni dönem başlıyor: Ödemenin yüzde 20’si vergi olarak kesilecek

Temmuz ayında sona erecek olan kira zam sınırının ardından kira beyannamesinde yeni bir düzenleme yapılacak. Buna göre elden kira ödemeleri artık yapılmayacak olup bunun yerine bankaya yatırılacak. Bankaya yatırılan kiralardan yüzde 20 vergi kesilecek.

22.06.2024-12:25 - (Son Güncelleme: 22.06.2024-13:26) Kira beyannamesi için yeni dönem başlıyor: Ödemenin yüzde 20’si vergi olarak kesilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi mevzuatında önemli bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Yeni vergi paketinde yer alacak düzenlemeye göre, kiracıların kira ödemelerini her ay bankaya yapmaları gerekecek. Bu ödemeler banka hesapları aracılığıyla gerçekleştirildiğinde, kira bedelinin yüzde 20'si vergi olarak kesilip kalan miktar ev sahibine aktarılacak.

Bankaya yatırılan kiradan vergi alınacak

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, ev sahipleri yılda bir kez beyanname vererek ödedikleri Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) vergisi yerine, artık her ay bankaya yatırılan kira bedeli üzerinden vergi alınacak.

Kiracılar kiranın elden ödenmesi durumunda cezai işlemle karşılaşacak. Ancak kiracıların kira ödemelerini banka aracılığıyla yaptıklarını beyan etmeleri halinde cezadan muaf tutulacaklar.

Kira beyannamesi için yeni dönem başlıyor: Ödemenin yüzde 20’si vergi olarak kesilecek

Düzenleme 2025 yılında yürürlüğe girecek

Bu düzenleme 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek. Taslağa göre, kiracıların bankaya yatıracakları kiranın yüzde 20'si stopaj olarak vergi olarak ödenecek ve kalan tutar ev sahiplerine aktarılacak.

Mevcut durumda evini kiraya verenler yıllık olarak beyanname vererek ödedikleri GMSİ vergisi, bu düzenleme ile otomatik olarak her ay bankaya yatırılan kiradan alınacak vergi şeklinde değişecek.

Bu uygulama ile devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil etmesi öngörülüyor.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal