Kimlik kartınızı bir yerde unuttunuz, düşürdünüz veya kaybettiniz. Eğer her yerde aramanıza rağmen kimlik kartınızı bulamadıysanız, 75 TL ceza ödemesi yapmanız gerekiyor. Kimlik kartını kaybetme, değiştirme ya da ilk kez çıkartma gibi kimlik kartı işlemi ücretlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı tespit etmektedir. Kimlik kartını kaybedenlere de idari para cezası uygulanıyor. Bu çerçevede 2022 için kimlik kartı işlemleri;
Nüfus cüzdanını kaybedenlere 37,50 TL,
Doğum ve değiştirme nedeniyle kimlik kartı başvurusunda bulunanlara 37,50 TL,
T.C kimlik kartı değişimi nedeniyle 37,50 TL,
T.C. kimlik kartı kaybında ödenecek ceza tutarı ise 75,00 TL’dir.
Kimlik kartınızı kaybettiğinizde yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Bunlardan ilki, Nüfus Müdürlüğü çağrı merkezi olan ALO 199’u arayarak kayıp kimlik bildirimi yapıp. Sonraki aşamada ikametinize en yakın noktadaki Nüfus Müdürlüğü’ne doğrudan başvurun. Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmanız halinde bildirim yaparak yeni kimlik kartı çıkarmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Nüfus memuru da kimlik kartı kaybı ile yeni kimlik başvurusu talebi iletir. Formu eksiksiz olarak doldurarak kimlik kartı başvurunuz tamamlanmış olacaktır.
Yeni kimlik kartını kaybeden kişiler 2 yol izleyebilir. Bunlardan ilki, Nüfus Müdürlüğü çağrı merkezi ALO 190’ı arayarak kimlik kartının iptalinin sağlanmasıdır. Akabinde Nüfus Müdürlüğü’ne gidilerek yeni kimlik kartı başvurusu yapılabilir. Kimlik kartını kaybetme nedeniyle yeniden başvuru yapacak olan kişinin biyometrik fotoğraf ibrazında bulunması gerekir. Kişi, son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğrafını sunar ve doğrulaması gerçekleştirilen yeni kimlik kart başvurusu alınmış olur.
Kimliğini kaybeden kişiler yeni kimlik için başvuruda bulunurken;
Son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf,
75 TL yeni kimlik kartı başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont gerekir.
Kimlik başvurularında gerekli görülmesi halinde; basın kartı, avukatlık kartı, ehliyet, pasaport veya türevi resmi evraklar kimlik tespiti için talep edilebilir. Söz konusu evrakları sunulamadığında; kimliği doğrulayacak vasi, yetişkin çocuğu, kardeşi veya ebeveynlerin kimlik başvurusu sırasında yanında bulunması gerekir.