Kimlerin orucu kabul olmaz? Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir?

Ramazan ayının gelmesi üzere kimler oruç tutamaz sorusu araştırılmaya başlandı. Ergenlik dönemine giren ve akıl sağlığı yerinde olan her birey Ramazan orucunu tutmak zorundadır. Bazı durumlarda oruç tutamayanların olması halinde müslüman alemi kimler oruç tutamaz sorusuna yanıt aramaktadır. Oruç tutmamayı mubah kılan nedenler haberimizde

01.04.2022-20:22 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-20:22) Kimlerin orucu kabul olmaz? Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir?

Ramazan ayında tutulması gereken oruç farz olarak bilinirken nedeni olmadan oruç tutmamak büyük günahlardandır. Bazı özel durumlarda olanlar ise oruç tutmama nedenleri karşılıyor olmalıdır. Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” Bu nedenle orucu kimler tutamaz sorusu oldukça kapsamlıdır. İşte oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir sorusunun yanıtı 

Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir? 

Yolculuk: Ramazan ayında yolculuk yapan kişiler en az 90 km olma şartı ile seferi sayılmaktadır. Kişi gece sahurda niyet ettikten sonra sabahında yola çıksa da orucunu bozmaması gerekmektedir. Bu nedenle yola gidecek kişiler gece niyet etmeyebilir. Niyet edilmesi halinde başlayan ibadet mazeret olmadığı sürece yerine getirilmesi gerekmektedir. 

oruç tutmama nedenleri

Hastalık: Doktor tarafından teşhis konulan hastalık sonrası kişinin oruç tutmaması gerekiyorsa Ramazan ayında oruç tutmayabilir. Fakat hastalık geçici süreliyse tutamadığı orucu düzelince tutmak zorundadır. Bunun yanı sıra kalıcı hastalıklarda ise kişi tutamadığı oruç yerine fitre vermektedir. 

Özel günlerindeki bir kadının da namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Özel gün geçtikten sonra tutulamayan oruç ve kılınamayan namaz kaza edilmektedir. 

Gebe olmak: Gebe olan ya da çocuk emziren kadınlara oruç farz değildir. Dayanabilecek gücü olan kişiler orucuna devam edebilir fakat etkilenebilecek kişiler oruç tutmayabilir. Tutulamayan oruçlar gebelik dönemi bitince ya da çocuk emzirme bittikten sonra kaza edilmelidir. 

oruç tutmama nedenleri

Yaşlılık: Belilri yaşın üzerinde olan kişiler oruç tutamayıp yerine fitre vermektedir. Yaşlıların kullandıkları ilaçlar ve açlık sorunu olmasıyla beraber oruç tutamayabilirler. 

Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak: Kişinin ibadetlerini etkileyecek zor işlerde çalışması yada çalıştırılması doğru karşılanmamaktadır. Fakat mecburiyet olarak çalışanlar sağlığından endişelenmesi üzere oruç tutmayabilir. Fakat kaza yapabileceğim ilk durumda tutamadığı oruçlar kaza yapılmalıdır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal