Kilosu 160 TL’den Alıcı Bulan Yaban Mersinlerini Saksıda Çocuğu Gibi Yetiştiriyor

4 ay önce 25 dönüm bir alanda topraksız tarım ile üretimine başladı, saksı başına 4 kilogram verim bekliyor. Konu ile ilgili detaylar haberimizde.

17.12.2021-17:21 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-17:30) Kilosu 160 TL’den Alıcı Bulan Yaban Mersinlerini Saksıda  Çocuğu Gibi Yetiştiriyor

Antalya'nın Serik ilçesinde 4 ay kadar önce önce 25 dönümlük  bir alanda topraksız şekilde  tarım ile saksı içinde  yaban mersini üretimine başlamış olan Ziraat Mühendisi Ayfer Hız, ürünlerin kilosundan tam olarak 160 TL kazanç elde ediyor. Yetiştirmiş olduğu yaban mersinlerini kendi çocuklarından ayırt etmeyen Ayfer Hız, her gün çizmelerini giyinip seraya girip yetiştirdiği fidanlara ‘Haydi kızlar üretime’ diye sesleniyor ve onlarla adeta bir insan gibi konuşuyor. Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Ayfer Hız 4 ay önce 25 dönüm bir alanda topraksız tarım ile saksıda yaban mersini üretimine başlayan Ziraat Mühendisi Ayfer Hız, ürünlerin kilosundan 160 TL kazanç elde ediyor. Yetiştirdiği yaban mersinlerini kendi çocuklarından ayırt etmeyen Ayfer Hız, her gün çizmeyle seraya girip fidanlara ‘Haydi kızlar üretime’ diye yaban mersinleri ile konuşuyor. Antalya’nın Serik ilçesinde yaban mersini yetiştiriciliğine olan talep gün geçtikçe artıyor. İçermiş olduğu antioksidan özelliği ile gıda ve tıbbi ilaç sektöründe kullanılmakta olan yaban mersininin kilosu 150-160 lira arasında alıcı buluyor. Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Sarıaba Mahallesi'nde 4 ay önce 25 dönüm bir alanda yaban mersini, bir diğer adı ile mavi yemiş üretimine başlamış olan Ziraat Mühendisi Ayfer Hız, her gün çizmelerini giyip yetiştirmekte olduğu ürünleri kontrol ediyor. Ayfer Hız, ‘Bitkileri kızlarım gibi görüp, haydi kızlar verime deyip onları sevgi, ilgiyle günlük rutin kontrollerle doğru üretimi gerçekleştirmiş oluyoruz’ diyerek düşüncelerini anlatıyor. Telli terbiye adını vermiş oldukları üretim ile  yapılan yaban mersini yetiştiriciliğinin örtü altı üretime dahil edilmesini isteyen Ayfer Hız, ‘Çünkü bizim de burada iskelet sistemimiz var. Kuşların zararından, dolu ve güneş ışınlarından korunmayı hedefliyoruz’ şeklinde konuştu.

KIZLARIM GİBİ GÖRÜYORUM

Yaban mersini üreticisi olan Ayfer Hız, ‘Burada yaban mersini, yani mavi yemiş üretimi yapmaktayız. Yaklaşık 25 dönümün 23 dönümlük kısmında üretime devam ediyoruz. Topraksız tarım adı altında saksıda yetiştiricilik olarak adlandırılıyor’ dedi. ‘Üzümsü meyveler grubunda olan mavi yemiş çeşidinden üç çeşidimiz var. Antalya sahil bölgesinde yetiştiriciliğimize devam ediyoruz. Üretimin geçirmiş olduğu aşama, hasat döneminden sonra sert bir budama yapılıyor. Bitki vejetatif evresini tamamladıktan sonra çiçeklenme, meyve tutumu, meyve aşamasını geçtikten sonra hasat dönemi geldiğinde hasadını yapıyoruz’ şeklinde konuştu. ‘Hasat dönemi yaklaşık 22 buçuk ay arasında değişim göstermekte. Burada yetiştiricilik otomasyon üzerinden gerçekleştirildiği için işçilik üzerinden çok fazla bir yükü yok’dedi. ‘Her ne kadar ortam çamurlu olsa da ben buradaki bitkileri kızlarım gibi görüp, haydi kızlar verime deyip onları sevgi, ilgiyle günlük rutin kontrollerle doğru üretimi gerçekleştirmiş oluyoruz’ diyerek düşüncelerini ifade etti.

YERLİ ÜRETİME TALEP ARTTI

Yaban mersininin yurt dışından geldiğine fakat artık yerli üretime talebin artmış olduğuna değinen Hız, ‘Normalde Türkiye'ye yurt dışından ürün geliyordu fakat yavaş yavaş üretimi arttırdık ve yerli üretime olan talep arttı. Blue berry'ye olan ilgi gün geçtikçe artmakta. İlaç sektöründe de kullanılmakta’dedi. ‘Antioksidan özelliğinden dolayı zengin bir meyve. Tıbbi olarak kullanımdan ziyade taze tüketim olarak daha fazla talep oluşmakta. Pastacılık ve gıda sektöründe oldukça revaçta bir ürün. Biz saksı başına 4 kilo ürün hedefliyoruz’ şeklinde konuşan Ayfer Hız, ‘Ürettiğimiz blue bery meyve, zincir marketlerde 125 gramı 20 liradan satılmakta ve dönemine göre artış göstermekte. Yani kilosu 150160 lira arasında değişiyor’dedi. ‘Aynı zamanda bizim burada yaptığımız üretim telli terbiye olarak adlandırılmakta fakat biz örtü altı sistemleri olarak dahil olmasını istiyoruz’ derken, ‘Çünkü bizim de burada iskelet sistemimiz var. Kuşların zararından, dolu ve güneş ışınlarından korunmayı hedefliyoruz. Bu yüzden bu yapılmış olan sistemin örtü altı sisteme dahil olmasını istiyoruz’ ifadeleri ile açıklama yaptı.

YORUM YAZ..
Modal