Kıdem tazminatı kalkıyor mu, kaldırılacak mı? 2024 kıdem tazminatı taban ve tavan hesaplama

Hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığı olarak çalışana verilen kıdem tazminatının kaldırılacağı iddia edildi. Orta Vadeli Program’ın (OVP) Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından program içerisinde kıdem tazminatına dair detaylar dikkat çekti. Peki Kıdem tazminatı kalkıyor mu, kaldırılacak mı? İşte 2024 kıdem tazminatı taban ve tavan hesaplama ile diğer detaylar…

12.09.2024-16:47 - (Son Güncelleme: 12.09.2024-16:47) Kıdem tazminatı kalkıyor mu, kaldırılacak mı? 2024 kıdem tazminatı taban ve tavan hesaplama

İşveren ile işçi arasındaki gerilimin sebeplerinden birisi olan kıdem tazminatının yeni yılda kaldırılması gündeme getirilebilir. İşçilere, çalıştıkları yıla ve maaş oranına göre verilen kıdem tazminatının Orta Vadeli Program’da (OVP) ikinci aşama emeklilik sisteminin bir parçası olacağı belirtilirken vatandaşların kıdem tazminatı kalkıyor mu, kıdem tazminatı kalkacak mı, kıdem tazminatı dönemi bitiyor mu gibi sorulara yanıt arayışları başladı. 

Kıdem tazminatı kalkıyor mu?

Kıdem tazminatı, işçinin yasal haklarından biri olup, her bir yıl için brüt maaşının 30 günlük tutarına denk gelen bir ödeme olarak tanımlanır. İşten çıkarılma durumunda işveren tarafından çalışana ödenmesi gereken bu tutar, çalışanın iş yerinde ne kadar süre çalıştığına göre belirlenir. Kıdem tazminatı, çalışanın brüt maaşıyla çalıştığı yıl sayısının çarpılması ve kalan ayların gün olarak hesaplanması yoluyla belirlenir. Günlük ücret, brüt maaşın bir yıla bölünmesiyle hesaplanır ve bu tutar, kalan gün sayısıyla çarpılarak tazminat miktarı bulunur. Son dönemde ise 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) ile kıdem tazminatının kaldırılması tartışılıyor.

Kıdem tazminatı kalkıyor mu, kaldırılacak mı? 2024 kıdem tazminatı taban ve tavan hesaplama

Resmi Gazete'de yayımlanan OVP kararına göre, Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işveren katkısıyla birlikte ikinci basamak bir emeklilik sistemine dönüştürülmesi ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin kurulması planlanıyor. Bu düzenlemeyle kıdem tazminatının işten ayrılma durumunda değil, emekli maaşına ek bir ödeme olarak sunulması öngörülüyor. Böylece, işçinin çalıştığı süre boyunca biriken kıdem tazminatı, emekli maaşıyla birlikte ödenecek.

Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?

Mevcut kanunlara göre kıdem tazminatı, işçinin işten haklı bir sebep olmaksızın çıkarılması, askerlik nedeniyle işten ayrılması, emeklilik hakkı kazanılması, kadın çalışanların evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılması gibi durumlarda ödenir. Ayrıca, işçinin ölmesi durumunda da bu ödeme yapılır. Kıdem tazminatının hesaplanmasında ise, işçinin her bir yılı için son brüt maaşının 30 günlük tutarı baz alınır. Bu tazminat, gelir vergisi ve sigorta priminden muaf tutularak kesintisiz ödenir.

Kıdem tazminatı kalkıyor mu, kaldırılacak mı? 2024 kıdem tazminatı taban ve tavan hesaplama

2024 kıdem tazminatı ne kadar?

2024 yılı itibariyle kıdem tazminatı tavanı, memur maaşlarına yapılan zam oranına göre belirlenmektedir. Temmuz ayında açıklanan yüzde 19,31'lik zamla birlikte kıdem tazminatı tavanı 41 bin 826 TL olarak açıklanmıştır.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal