İngilizce adı Sniper olarak telaffuz edilen keskin nişancılar, bir ülkede olması gereken en önemli birim olarak görülür. Yüzlerce metre uzaklığındaki hedefi ıskalamadan vuran kişiler için söylenilen keskin nişancı tabiri hesaplamaları iyi yaparak tek bir atışla hedefini yok edenlere denir.
Özellikle muharebe sırasında mutlak surette kendilerine görev verilen ve bu görevi başarıyla bitiren keskin nişancılar, çok sayıda savaşta ülkelerinin hayatlarını kurtarmışlardır. Bazen onlar tek bir mermi ile savaşı bile bitirdikleri olmuştur. Ülkelerin gizli ve görünmez silahları olan keskin nişancılar 4 farklı grupta yer alır. Bunlar ise sırasıyla;
- Keskin nişancı
- Manga yani Tim nişancısı
- Uzman nişancı
- Özel görev nişancısı şeklindedir.
Keskin nişancıların yanında onlara yardımcı gözetleyici bulunur. Gözetleyici görevinde olan kişi keskin nişancı için bazı hesaplamalar ile birlikte hedefin uzaklığını ve rüzgar hızıyla yönünü ona söyler. Keskin nişancı ise gözlemcinin verdiği bilgilerle kendi hesaplamalarını yapar ve tek atışlık şansını en iyi ve sessiz bir şekilde kullanır.
Keskin nişancılık görevinde uzman olan kişiler, gözlemciye ve hesaplamalara ihtiyaç duymaz, hedefin uzaklığı ne kadar olursa olsun rahatlıkla hedefini vurabilir.
Keskin nişancılık görevi yapabilmek için kişide beceri ve zekilik aranır. Silah teçhizatlarını çok iyi bilmesi gereken kişinin hesaplamaları da seri olarak yapabilmesi istenir. tek atışlık şansını en iyi şekilde kullanmak zorunda olan keskin nişancıların bu göree gelebilmeleri için iyi bir ustalığı olması gereklidir.
Özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli olan askerlerin hayalinde olan keskin nişancılık görevine geçiş yapabilmeleri için ilk adımları uzman çavuşluktur. Uzman çavuşluk görevi altında olanlar keskin nişancılık sınavlarına girmeye hak kazanamazlar. Bunun haricinde Uzman Nişancı Eğitimi'ne dahil olabilmek için de yine TSK'de profesyonel asker statüsünde olunması ve orduda yer alınması gerekiyor. Rütbe olarak belirtecek olursak. uzman çavuş, uzman jandarma, astsubay ve diğer subay rütbeleri keskin nişancılık olarak erekli olan rütbelerdir.
Profesyonel askerler diğer askerlere nazaran özel bir fiziki programdan geçerler. keskin nişancının fiziki ve kondisyonunun yüksek olması öncelik tercihidir. 2 ay 1 hafta kadar süren eğitim programında keskin nişancı adaylarının kullanacakları tüfekler tanıtılır ve tüfeklerin teknik terimleriyle birlikte teknik atışlar gerçekleştirilir. Daha sonrasında yaklaşık olarak 7 km bir bölgede muharebe alanı yapılır ve keskin nişancı adaylarına tek atış hakkı verilir ve hedefi vurması istenir.
Atış eğitimlerinin yanı sıra keskin nişancı adayları, sıklıkla spor, koşu ve atış talimleri de yaparlar. Keskin nişancı adaylarına ayrıca gözetmen görevleri de öğretilir. Adaylar bu eğitimde dürbün, lazermetre, nem ve hava basıncı ölçümü yapan aletlerle çeşitli cihazları da kullanılmasını öğrenir.
Keskin nişancı görevine getirilecek olan adaylar, sabırla uzun süre bekleyebilmeleri için yüksek sabır eğitimleri verilir. Kamufle olarak nasıl pusuya yatılır, sessiz nasıl olunur ve tek atış ile hedef nasıl imha edilir bunlar öğretilir.9 haftalık kurs eğitimi sonunda elenmeden kursu tamamlayan aday, Türk Silahlı Kuvvetlerinin istediği her vakitte keskin nişancılık görevine geçiş yapar. Keskin nişancı, eğitim sonunda göreve gelmeden önce keskin nişancı belgesiyle birlikte göğsünde taşıyacağı keskin nişancı bröveyi de teslim alır.