Kerkük'te Dönem Değişti! Türkiye'nin Girişimiyle 18 Yıl Sonra Bir İlk...

Irak'ın Kerkük kentinde, 18 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından geçen 7 aylık sürede kent yönetiminde süregelen belirsizlik, Türkiye'nin diplomatik girişimleri sayesinde çözüme kavuştu.

25.07.2024-10:27 - (Son Güncelleme: 25.07.2024-10:27) Kerkük'te Dönem Değişti! Türkiye'nin Girişimiyle 18 Yıl Sonra Bir İlk...

8 Aralık 2023'te Kerkük'te yapılan seçimler, 18 yıl aranın ardından gerçekleştirildi. Türkiye'nin gayretleriyle 9 Türkmen partisi, tek liste olarak seçime katıldı ve Kerkük İl Meclisi'nde denge sağlandı. Seçim sonucunda 16 sandalyeli il meclisinde üye sayısında denge oluşmasına rağmen, yerel yönetimin oluşturulması uzun süre sağlanamadı.

Türkiye'nin Diplomatik Çabaları Çözüme Kavuştu

Aylardır süren belirsizlik, Türkiye'nin yoğun diplomatik çabalarıyla son buldu. TRT Haber'in edindiği bilgilere göre, Türkiye uzun süredir Kerkük'te dönüşümlü valilik modeli üzerinde çalışıyordu. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, varılan mutabakat kapsamında Türkmenler, Kürtler ve Araplar valilik görevini dönüşümlü olarak üstlenecekler.

100 Yıl Sonra Bir İlk: Türkmen Vali

Bu mutabakatla birlikte, 100 yıl sonra Türkiye'nin girişimleriyle Kerkük'te bir Türkmen vali görev yapacak.

Terör Örgütlerine Karşı Kesin Tutum

Diplomatik kaynaklar, TRT Haber'e yaptıkları değerlendirmelerde, kurulacak yeni idarenin PKK terör örgütünün varlığına kesinlikle izin vermemesi gerektiğini vurguladı. Tüm yerel unsurları temsil eden bir yönetimin oluşturulması temennisinde bulunuldu.

Diplomatik kaynaklar şu açıklamada bulundu:

"Yerel unsurların çeşitliliği bakımından 'barış içinde bir arada yaşama' ilkesinin sembolü olması gerektiğine inandığımız Kerkük, Irak’ın bütünlüğü, istikrarı ve güvenliği bakımından ülkenin yapı taşı niteliğindeki bir vilayetidir. Kerkük’te 18 yıl aradan sonra yapılan vilayet seçimleri sonucunda kurulacak idareye tabiatıyla Kerküklüler karar verecek olup, temennimiz başta PKK olmak üzere terör örgütleri ve iltisaklı yapıların vilayette melce bulmasına hiçbir surette meydan verilmemesi. Türkmenler dahil Kerkük’teki tüm yerel unsurların temsilini temin eden bir yönetim teşkil edilmelidir"

Kerkük'te Türkiye'nin girişimleriyle sağlanan bu mutabakat, bölgedeki siyasi istikrar ve barışa önemli bir katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal