Kereviz Nedir? Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Kereviz, birçok ülke mutfağında yaygın olarak kullanılan oldukça şifalı bir besindir. Faydaları sayesinde kendini sağlıklı besinler arasında önemli bir konuma yerleştiren kereviz maydanozgiller ailesine mensuptur. Peki, kereviz nedir? Faydaları nelerdir? İşte detaylar…

07.03.2020-18:15 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-17:51) Kereviz Nedir? Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Yaprakları ve kökleri de yiyecek olarak tüketilen kerevizin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Sizin için kerevizin faydalarını bir araya getirdik. Detaylar haberimizde…

KEREVİZ NEDİR?

Yaygın kullanılan ve son derece şifalı bir bitki olan kerevizin, kan sulandırıcı ve antioksidan özellikleri bulunuyor. Etkili bir iltihap giderici olan kereviz, alkali bir sebzedir ve asitli gıdaları nötralize edebilir. Anavatanı Doğu Akdeniz olan ve ılıman iklimlerde yetişen kereviz, maydanozgiller ailesine mensuptur ve boyu 2 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. İki yıl içerisinde olgunlaşan bir bitki olan kerevizin krem veya beyaz renkteki çiçekleri 3 ila 6 mm çapındadır. Oldukça büyük olan meyvesi, patatese benzer ve birçok yemek türünde kullanılabilir. Kerevizin bilinen 20 kadar alttürü mevcuttur.

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Kötü ve Yüksek Kolesterolü Önler

Kereviz, kandaki kolesterol miktarını dengeler ve tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur. Kerevizde bulunan fitalid, kandaki stres hormonunu azaltır, damarları gevşetip kan dolaşımını rahatlatır ve kolesterolü düşürür.

İltihaplanmaya Karşı Vücudu Korur

Kereviz ve tohumu, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu iltihaplanmaya karşı korur. Ayrıca vücuttaki iltihaplanmayla bağlantılı kanser, kalp hastalığı, romatoid artrit ve benzeri kronik hastalıklara karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. Eklem ağrılarından, akciğer enfeksiyonlarından, astım veya akneden şikâyetçiyseniz, kerevizi tüketmeniz faydalı olacaktır.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Kereviz yüksek su ve lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler. Yüksek su içeriği çözünmeyen lifle birleştiğinde, bağırsakları yumuşatır. Kereviz tohumu, idrar söktürücü etkisi olan ve vücudun detoksuna yardımcı olan NBP olarak bilinen bir bileşik içerir. Bu bileşik sindirim sistemi ve üreme organlarındaki bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede faydalıdır ve hatta üreme organları üzerindeki kistleri önlemeye yardımcıdır.

Kalp Damar Hastalıklarına Karşı Koruyucudur

Kerevizin antioksidan ve iltihap önleyici özellikleri kandaki oksidatif stresi ve iltihaplanmayı önleyerek ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıkları önlenmesine yardımcı olur. Kerevizde bulunan fenolik maddeler sinir sistemi üzerinde etkisi aracılığıyla kan damarlarımızı çevreleyen düz kasların gevşemesine ve kan basıncının düşmesine izin verir. Aynı zamanda içeriğindeki potasyum, kalp atış hızını ve kan basıncını düzenlemeyi destekler.

Kanserden Korunmaya Yardımcı Olur

Yapılan araştırmalar, kerevizde bulunan luteolinin pankreas kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini ve meme kanseri oluşumunu geciktirdiğini göstermektedir. Kerevizde bulunan apigenin denen bileşik, kanser hücrelerini engellemektedir. Kereviz, kronik oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı koruyucu etkisi ile birçok kanser türünü önler.

Mideyi Korur

Yapılan çalışmalarda kerevizde bulunan apium molekülünün mide zarını iyileştirdiği ve mide salgılarını modüle ettiği gözlenmiştir.

Karaciğer Sağlığını Korur

Yapılan bir başka araştırmada, kereviz, hindiba ve arpa tozundan oluşan kolesterol diyetinin, karaciğer enzim fonksiyonu ve kötü yağ birikimi düzeylerinde iyileşme sağladığını göstermektedir. Aynı zamanda kerevize özel kokusunu veren fitalid maddesi karaciğeri korur. Siroza dönüşebilme riski olan Hepatit B ve C hastalarının haftada en az bir kez kereviz tüketmeleri önerilir.

Gut ve Osteoartrit Ağrılarını Azaltır

Kereviz tohumu, osteoartrit ve gut hastalığı kaynaklı ağrıyı önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu iki hastalığı taşıyan bireyler üzerinde yapılan araştırmalara göre, bazı bireylerde ağrıda yüzde 68’lik bir azalma gözlenmiştir. Bir süre sonra ağrı tamamen azalmış ve hiç bir yan etkisinin görülmediği bildirilmemiştir. Kereviz tohumu özü, fibromiyalji ve romatizma hastalarında da benzer ağrı kesici faydalar sağlamaktadır.

Diyabetliler İçin Uygundur

Kerevizde bulunan mineral ve vitaminler glisemik indekste düşüktür, yani kan şekerinizde yavaş ve sabit bir etkiye sahiptir.

Cildi Korur

Kerevizin yaprakları antioksidandır ve iyi bir A vitamini ve beta-karoten kaynağıdır. Sağlıklı mukoza, cildin korunması ve gece görüşü için A vitamine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda flavonoidler bakımından zengin kereviz gibi sebzelerin tüketimi akciğer ve ağız boşluğu kanserlerinden korumaya yardımcı olur.

Adet Dönemi Sorunlarına Birebirdir

Yapılan araştırmalar, 3 gün boyunca kereviz tohumu, anason ve safran içeren belirli bir ürünün tüketilmesinin, adet döngüsü sırasında ağrı şiddetini ve süresini azalttığını göstermiştir.

“İyi” Tuzlar İçerir

Kerevizde bulunan sodyum sofra tuzu ile aynı şey değildir ve vücut için emilimi daha kolaydır. Bir sap kerevizde yaklaşık 35 miligram sodyum bulunmaktadır, bu sebeple tuza duyarlı kişiler rahatlıkla kereviz tüketebilirler.

Zayıflatır

Kereviz kalori açısından oldukça düşüktür ve lipit (yağ) metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olmasından dolayı kilo vermeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda yüksek su ve elektrolit miktarı sayesinde su kaybını önleyebilir.

Kemik Sağlığını Korur

Taze kereviz, iyi bir K vitamini kaynağıdır, günlük ihtiyacın yüzde 25’ini karşılar. Kemik kütlesinin artmasına yardımcı olur ve kanın pıhtılaşmasını sağlar.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal