Kemik Erimesi

Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi neden olur ve belirtileri nelerdir? İşte merak edilen sorular haberimizin detayında...

31.10.2017-11:15 - (Son Güncelleme: 02.06.2018-14:24) Kemik Erimesi

Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi neden olur ve belirtileri nelerdir? İşte merak edilen sorular haberimizin detayında...

Özellikle de 40 yaş üzerine görülen kemik erimesi günümüzün en sinsi ilerleyen rahatsızlıklarından olmakta. Kimi hastalıklaın kendi belirtilerini göstererek gelmesi akabinde Kemik erimesinin gizlice vücutu erittiği açıklandı. Peki kemik erimesi sebepleri, kemeik erimesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Özellikle de menopoz döneminde etkisini gösterdiği bilinen kemik erimesi ile ilgili açıklama yapan Hayat Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, “Çünkü bazı hastalıklar bağıra çağıra gelirken, kemik erimesi hiç hissettirmeden herhangi bir belirti vermeden kişide sorunlar ortaya çıkarır. Bundan sonra ise geç kalınmış olunabilir. Bu bağlamda, kemik erimesinin sinsiliğine karşı, yapılacak tek şey bilinçlenmektir. Kişilerin ne zaman ve nerede kemik erimesiyle ilgili bir takım deneyimlemeleri gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Üzerinde durduğumuz nokta, temel olarak popülasyon çalışmalarında menopoza girmiş bayanların hastalığıdır. Menopoza 45-48 yaş aralığındaki giren bayanların, her hangi bir şikayeti olmaksızın kemik erimesi yönünden kendilerini değerlendirtmeleri gerekiyor” dedi.

KEMİK ERİMESİ NEDİR?

Kemik erimesi, “kemiklerin gözenekli hale gelmesi” şeklinde de ifade edilebilir. Kemiklerimizin en güçlü olduğu dönem 30 yaş civarındadır, daha sonra yoğunluklarını kaybetmeye başlarlar. 50 yaş ve üzerindeki kadınların yarısı yaşam süreleri içerisinde kemik erimesi ile ilişkili bir kırık yaşayacaktır.

BELİRTİLERİ

Kemiklerinizin eridiğini fark etmeyebilirsiniz, bir kırıkla karşılaştığınızda ya da vücudunuzun duruşunda belirgin bir değişiklik olduğunda ortaya çıkabilir. Omurlardaki değişimlerin neden olduğu sırt ağrısı kemik erimesinin ilk işareti olabilir.

KIRIKLAR VE KEMİK ERİMESİ

Kemik erimesi her yıl 1,5 milyon kırığa neden olmaktadır. Omur basısına bağlı kırıklar en sık rastlanan tipidir. Omurlarda oluşan çok küçük kırıklar sonucunda omurda çökme olabilir, bu nedenle omurganın biçimi değişebilir. Kalça kırıkları uzun süren hareket sorunlarına neden olup, ölüm riskini artırabilir. Kemik erimesi olanlarda el bileği kemikleri, leğen kemiği ve diğer kemiklerde de kırıklara sık rastlanır.

PEKİ YA SEBEBİ

Kemiklerimizi yaşamımız boyunca düzenli olarak birçok kez yeniden üretiriz. Kemiklerin ana maddesi kollajen adı verilen bir proteinden oluşur, sertliğini ise kalsiyum fosfat minerali sağlar. Yaşlandıkça, ürettiğimiz kemik yapısından fazlasını kaybederiz. Kadınların kemik yoğunluğundaki en büyük değişim menopozdan 5-7 yıl sonra ortaya çıkar.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın



YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal