Kefir Nedir, Kefir Nasıl Yapılır?

Kefirin içerisinde bulunan yüksek derecede B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, K2 vitamini, biotin, folik asit, enzimler ve probiyotik bulunan mucizevi besinin faydaları saymakla bitmiyor.

04.01.2020-10:06 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-16:48)

Fonksiyonel gıda türlerinden birisi olan probiyotiklerin alt kolunun bir parçası olan kefir, içeriğinde maya ve bakteri bulunan fermente edilmiş bir çeşit süt ürünüdür. Süt ürünleri içinde yoğurt besininden sonra en sık tüketilen ürün olan kefir; inek, koyun ve keçi sütünden yapılan, yüksek miktarda B1, B12 ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler, enzim ve probiyotik içeren ayran benzeri bir içecektir.

KEFİR NEDİR?

Uzun yıllar Kuzey Kafkaslar'da hastalıkların iyileştirilmesi için tüketilen kefir, yıllar geçtikçe dünya çapında popüler bir hâle gelmiştir. Bugün hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da da üretimi yapılan kefir, 80'li yıllarda ilk kez Türkiye'de ambalajlı olarak üretilmiştir. Kefirin kendisi, maya ve bakterilerden oluşan, beyaza yakın renkte, jölemsi kürelerden oluşan küçük bir karnabahara benzer.

Kefir, çoğunlukla inek, koyun ve keçi sütünün kefir kültürü ile mayalanmasıyla yapılan fermente bir süt ürünüdür. Krema kıvamında, orta derecede asidik ve hafif ekşimsi bir aromaya sahiptir. İyi bir fosfor ve biyotin kaynağı olan kefir, B1, B12 ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler bakımından oldukça zengindir.

KEFİRİ KİMLER TÜKETEBİLİR?

Her yaştan kişiler tarafından tüketilebilen kefirin insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. 21. yüzyılın yoğurdu olarak da isimlendirilen kefir, süt içinde yer alan tüm besin maddelerini içermesine ek olarak kefir kültürüyle mayalanması ile meydana gelen mikroorganizmaların sayesinde besleyici değeri de yüksektir. 

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Kas kasılmalarını önlemede yardımcı bir üründür

Damar sertliğinin önüne geçer

Kronik yorgunluğun giderilmesinde etkilidir

Kansızlığın önüne geçer

Cilt, tırnak, göz ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur

İdrar yolu iltihabı tedavisine destek olarak görülür

Kilo kontrolünde yardımcı bir besindir

Vücut direncinin artmasında görev alır

İyileşme sürecini hızlandırır

KEFİR NASIL YAPILIR?

Kefir, evde yapılabileceği gibi marketlerden de temin edilebilen fermente bir süt ürünüdür. Evde yapılan kefir mutlak bir şekilde cam bir kap içinde ve buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında en fazla 2 gün süre ile saklanabilen kefirin yapım aşamasında metal kaşık kullanılmamalıdır. Fermente olmasından ötürü az miktarda karbondioksit ve alkol içeren kefiri diğer fermente ürünlerden ayıran en büyük özellik, laktik asit ve alkol fermantasyonunun aynı anda oluşmasıdır. 

Endüstriyel olarak kefir, toplanan çiğ sütün homojenize edilmesiyle başlar. Yaklaşık olarak 95 derece ısıda pastörize edilmesinden sonra soğutulur. %2 ile %8 oranında maya kullanılarak inokülasyon işlemi yapılmasının ardından yaklaşık olarak 18 ile 24 saat fermantasyona bırakılır.

Ambalajlanmasının ardından 3 ile 10 derece ısı altında, bir gün süresince olgunlaştırılır ve ardından da 4 derece sıcaklıkta depolanma işlemi yapılır. Soğuk zincir ile marketlere gönderilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal