Keban Barajı Yerli Mühendislere Emanet

Türk mühendislerin yeri imkanlarla ürettiği 8 jeneratörden 3'ü Keban Barajı'nda elektrik üretimine başladı.

14.06.2021-13:59 - (Son Güncelleme: 14.06.2021-15:59) Keban Barajı Yerli Mühendislere Emanet

Tanesi 12 milyon dolardan ithal edilen jeneratörler, Türkiye'de yerli mühendisler tarafından 250 bin dolara üretildi. Böylelikle, yerli jeneratörler sayesinde 36 milyon dolar tasarruf edilmiş oldu.

Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrallarından olan Keban Hidroelektrik Santrali, her yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

VERİMLİLİK ARTTI

Enerji Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre; yerli jeneratörlerle verimlilikte ünite başı yaklaşık yüzde 10’lara varan artış yaşandı. Yerli teknolojiyle devreye alınan üçüncü jeneratörün kapasitesi ise 150 megawatt’tan 175 megawatt’a yükseldi. Böylece yerli teknolojiyle daha ucuza ve daha fazla elektrik üretim potansiyeli ortaya çıktı. EÜAŞ tarafından işletilen santrallerdeki yerlileştirme tamamlandığında toplam 180 megawatt kapasite artışı hedefleniyor.

Başka hidroelektrik santrallerindeki jeneratörlerin de tıpkı Keban’daki gibi yerli üretim olması için çalışmalar sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ikinci jeneratörün devreye alındığı sırada yaptığı açıklamada, ilk jeneratörden elde edilen bilgi ve tecrübeyle ikinci yerli jeneratörün 4 ay gibi bir sürede tamamlandığını söylemişti. Dönmez, Keban HES’te dördüncü jeneratörün üretimine başlandığını da kaydetmişti.

1.8 MİLYON HANEYE ELEKTRİK

Elazığ’ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerinde olan Keban HES, EÜAŞ tarafından işletiliyor. 8 ünitesi olan Keban Barajı, Fırat Nehri’nin ana kolu üzerindeki ilk hidroelektrik santrali. Barajın üzerine kurulduğu Fırat, Türkiye’nin su ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor. İlk olarak 1974’te elektrik üretimine başlayan Keban’da 1983’te jeneratör sayısı 8’e yükseldi. Yıllık 6 bin 600 gigawatt saat üretim yapabilen Keban’da 2020’de 5 bin 514 gigawatt saat elektrik elde edildi. Keban HES’ten yaklaşık 1 milyon 800 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Türkiye’nin en büyük üçüncü hidroelektrik santralı olma özelliğine sahip Keban’da 290 kişi istihdam ediliyor.

YORUM YAZ..
Modal