Kazakistan ve Özbekistan Arasındaki İşbirliği İlerliyor

Kazakistan ile Özbekistan, işbirliğini güçlendirmek için 76 belge imzaladı, ticaret hacmi ise 2,5 milyar dolara ulaştı.

22.10.2024-16:51 - (Son Güncelleme: 22.10.2024-16:51) Kazakistan ve Özbekistan Arasındaki İşbirliği İlerliyor

Kazakistan ve Özbekistan Arasındaki İşbirliği Anlaşmaları

Kazakistan ile Özbekistan, bölgelerarası işbirliğini güçlendirmek amacıyla 352 milyon dolarlık 76 önemli belge imzaladı. Kazakistan Başbakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, bu anlaşmalar, Özbekistan'ın Semerkand kentinde gerçekleştirilen "Kazakistan-Özbekistan 4. Bölgelerarası İşbirliği Forumu" çerçevesinde hayata geçirildi.

Foruma Katılım

Söz konusu forumda, Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov ile Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov başkanlığında her iki ülkenin sınır illerinin valileri, bakanları ve iş dünyasından yaklaşık 200 temsilci yer aldı.

Forumda Ele Alınan Konular

İki ülke arasındaki sınır bölgelerindeki işbirliğini güçlendirmek, ticareti artırmak ve ortak projeleri uygulamaya koymak gibi konular forumda tartışıldı. Ayrıca sanayi, su kaynakları, enerji, ulaşım, taşımacılık ve gaz endüstrisi gibi alanlarda etkileşim konuları da masaya yatırıldı.

Karşılıklı Ticaret Hacmi

Kazakistan Başbakanı Bektenov, bu yılın ilk 8 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Bektenov, "Kazakistan ve Özbekistan'ın her sektörde birlikte çalışması için geniş bir perspektif var." diyerek, forumun Orta Asya bölgesinde sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkı sağlamasını beklediğini vurguladı.

Özbekistan Başbakanı'nın Açıklamaları

Özbekistan Başbakanı Aripov ise, bölgesel işbirliğinin iki ülke arasındaki ilişkilerin öncelikli yönünü oluşturduğunu ifade etti. Aripov, "Son 7 yılda karşılıklı ticaret 2,5 kat arttı. Özbekistan'da 1000'den fazla Kazak sermayeli şirket aktif durumda. Sınırdaki bölgelerimiz arasında doğrudan temaslar sağlandı." şeklinde konuştu.

İmzalanan Belgeler Hakkında

Forum sırasında, daha önce üst düzeyde imzalanan enerji, madencilik ve jeoloji sektörlerinde ortak projelerin uygulanmasını amaçlayan belgeler dahil, toplam değeri 352 milyon dolar olan 76 belge resmi olarak imzalandı.

Özbekistan'ın Semerkant kentinde

Özbekistan'ın Semerkant kentinde "Kazakistan-Özbekistan 4.Bölgelerarası İşbirliği Forumu" düzenlendi. Foruma Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov (solda) ile Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov (sağda) başkanlığında iki ülkenin sınırdaş eyaletlerinin valileri, bakanlar ve iş dünyasından yaklaşık 200 temsilci katıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal