Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in BDT Zirvesindeki Mesajları

Tokayev, BDT Zirvesi'nde jeopolitik istikrarsızlığa karşı topluluğun korunması gerektiğini vurguladı.

08.10.2024-19:27 - (Son Güncelleme: 08.10.2024-19:27) Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in BDT Zirvesindeki Mesajları

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in BDT Zirvesinde Verdiği Mesajlar

Kazakistan'ın Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Tokayev, toplantının amacı olan jeopolitik istikrarsızlık ve değişen uluslararası durum bağlamında, topluluğun faaliyetlerine yeni bir ivme kazandırmanın önemine değindi.

Konuşmasında, Tokayev, "Topluluğumuzu korumalıyız. Bu amaç doğrultusunda karşılıklı güveni güçlendirecek en etkili önlemleri almalıyız. Devlet başkanları düzeyinde kamusal eleştirel saldırılardan kaçınmalı ve itidalli bir yaklaşım sergilemeliyiz." ifadelerini kullandı.

BDT'nin Temel İlkeleri ve Kazakistan'ın Vizyonu

Tokayev, BDT'nin 1991'de Alma-Ata Deklarasyonu temelinde kurulduğunu hatırlatarak, bu örgütün yetkilerini ve uluslararası etkisini daha da güçlendirmenin Kazakistan için öncelikli bir hedef olduğunu belirtti. Ayrıca, eski Sovyetler coğrafyasında olumsuz senaryoların gelişiminin önlenmesinde BDT'nin rolünü vurguladı.

Bugünkü zirvenin jeopolitik belirsizliklerle mücadele etme amacı taşıdığını belirten Tokayev, "Kazakistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ın barış anlaşmasını imzalaması için attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz." diye ekledi.

BDT'nin İnovasyonu ve Ekonomik İşbirliği

BDT'nin uluslararası arenadaki otoritesinin arttığına dikkat çeken Tokayev, "Gözlemci" ve "ortağı" statülerinin belirlenmesinin BDT'nin olgunlaşma sürecini gösterdiğini ifade etti. Bu bağlamda, BDT+'nın oluşturulmasını önererek, bu platformun bölgesel ilişkilerin genişletilmesinde temel işlev göreceğine inandığını belirtti.

Ekonomik konuları sürekli ilgi odağı olarak gören Tokayev, gümrük düzenlemelerinin basitleştirilmesi, yeni tedarik zincirlerinin oluşturulması ve dijital teknolojilerin benimsenmesi konularına özellikle vurgu yaptı.

Ticaret Fuarları ve Avrasya Güvenliği

Ticaret fuarlarının önemine de değinen Tokayev, her yıl BDT ülkelerinin birinde, Avrasya kıtasından zanaatkar ve çiftçilerin katılacağı bir fuarın düzenlenmesini önerdi. İlk fuarın tarihi İpek Yolu güzergahının önemli bir noktası olan Taraz şehrinde yapılması konusunda hazırlıkların yapıldığını açıkladı.

Son olarak, ortak bir Avrasya Güvenlik Konsepti geliştirilmesinin önemine değinen Tokayev, bu konunun tartışılması için en uygun platformun BDT olduğunu sözlerine ekledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen...

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin liderler zirvesinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal